В парламента: Обсъждат ползите и рисковете от въвеждането на еврото у нас

В парламента: Обсъждат ползите и рисковете от въвеждането на еврото у нас
A A+ A++ A

Ползите и рисковете от въвеждането на еврото в България ще бъдат обсъдени на кръгла маса днес от 09:30 часа в зала „Изток“ на Народното събрание. 

Събитието се организира от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание с председател Любомир Каримански (“Има такъв народ“).

Форумът на тема „Инфлация и икономически растеж. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – ползи, предизвикателства и рискове“ събира представители на Световната банка,
Международния валутен фонд, Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка, Българската народна банка, работодателските организации, синдикати, представители на академичната общност. Основните теми, които ще бъдат обсъдени, са свързани с инфлацията преди войната в Украйна, както и системно важни критерии за приемането на страната ни в Еврозоната.

В петък председателят на бюджетната комисия в парламента алармира, че Националният план за приемането на еврото в България е в дневния ред на Министерския съвет, въпреки липсата на анализ. По темата бяха проведени и два експертни коалиционни съвета, в които участваха представители на управляващата коалиция - „Продължаваме Промяната“, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и
„БСП за България“. Именно въз основа на тях председателят на бюджетната комисия напомни на коалиционните си партньори, че е била постигната договорка Министерство на финансите да изготви предварителен анализ на ползите и рисковете с въвеждането на еврото от 1 януари 2024 г.

Каримански припомни, че преди да има такъв подробен анализ, така, както е било записано и в коалиционното споразумение на управляващите, не би трябвало да се приема техническият и оперативен план за въвеждане на еврото. Няколко часа по-късно правителството прие план за въвеждане на еврото в България. Приемането му бе обявено на брифинг в Министерския съвет от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. 

Това е оперативният план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото, как ще става превалутирането, обръщането на депозити и заеми, обясни Василев. Той припомни, че заложеният срок за въвеждането на еврото в България е 1 януари 2024 г. 

#Парламент #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »