Зеленски: Путин е наредил геноцид в Северодонецк, 13 000 души са блокирани

Зеленски: Путин е наредил геноцид в Северодонецк, 13 000 души са блокирани
A A+ A++ A

Володимир Зеленски обвини Русия в извършване на "геноцид" в Донбас, където градът Северодонецк е подложен на тежки бомбардировки, предаде Франс прес. Президентът на Украйна обяви, че всичко е по заповед на Путин.

Вчера руската армия бомбардира също Харков, втория по големина град в Украйна в североизточната част на страната, където подобие на нормален живот се беше върнало през последните седмици, след като украинските сили отблъснаха руснаците отвъд границата.

"Сегашната офанзива на окупаторите в Донбас може да обезлюди региона", каза Зеленски, обвинявайки Русия, че иска да "изпепели" Северодонецк. 

В същото време руският президент Владимир Путин каза, че е готов да помогне "да бъде преодоляна продоволствената криза", предизвикана от блокирания износ на укаинско и руско зърно, при условие, че бъдат вдигнати санкциите срещу страната му.

Най-малко 1500 са убитите в Северодонецк, а между 12 000 и 13 000 души са блокирани в града, където 60 процента от жилищните сгради са разрушени, каза кметът на града Олександър Стрюк, цитиран от Асошиейтед прес.

Северодонецк е сцена на най-ожесточените боеве в момента в Източна Украйна. Кметът му каза, че градът все още се държи, въпреки че руска разузнавателно-диверсионна група е стигнала до градски хотел, предаде АП, цитирана от БТА.

Това е последният голям град в Луганска област, който е под контрола на украинските сили, а руските сили се опитват да го откъснат от останалата част на контролираната от Киев територия в Донбас.

Стрюк каза, че главният път между градът близнак на Северодонецк - Лисичанск и Бахмут на северозапад остава отворен, но пътуването по него е опасно.

Кметът допълни, че вчера от града са успели да се евакуират едва 12 души.

#Володимир Зеленски #Владимир Путин #геноцид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »