Как един колаж стана фалшива новина за български корени на Путин

Как един колаж стана фалшива новина за български корени на Путин
A A+ A++ A

Готвач издава кулинарна книга. Негов приятел на шега прави колаж от корицата ѝ и снимка на Путин. Така излиза, че гозбите на готвача са в библиотеката на руския президент. Но шегата стига до абсурд. Врачанска медия публикува колажа като доказателство, че Путин е с български корени, пише „Свободна Европа“.

Руският президент Владимир Путин е ценител на традиционната кухня на Северозападна България, а това е доказателство, че корените на неговия род произлизат от Чипровския край.

Ако това изречение ви звучи като виц, може би сте пропуснали новината във врачанския регионален сайт „Конкурент”, озаглавена: „Владимир Путин с невероятен жест към Северозапада”.

Тя беше публикувана на 14 май заедно със снимка на руския президент от негова публична поява. Путин беше седнал пред библиотека, в която се вижда корицата на кулинарната книга „Гозбите у Северозапада”.

В дъното на тази история се оказва една приятелска шега, достигнала до регионалната медия и възприета от нея като истина. На свой ред изданието я публикува, без да направи проверка. Резултатът е, че новината за „жеста” на Путин към Северозапада е прочетена близо 10 000 пъти в сайта на „Конкурент” и е споделена трийсетина пъти във Фейсбук.

Проверка на „Свободна Европа“ показва, че кадърът всъщност е колаж. Истинската снимка на Путин е направена на 11 май от фотограф на Франс прес по време на заседание на руска образователна фондация. Автентичната снимка не съдържа българска кулинарна книга. На нейното място в библиотеката зад Путин се вижда футболна енциклопедия.

„Конкурент” обаче представя колажа за оригинална снимка. И твърди, че присъствието на българската кулинарна книга зад руския президент потвърждава една хипотеза, лансирана от години предимно в таблоидни издания: че корените на рода на Путин произлизат от Северозападна България.

Нейният първоизточник е възпитаничката на Московския държавен университет Добринка Райчинова. От над десетилетие тя твърди, че е открила следа, че родоначалникът на семейството на Путин може би е момче, оцеляло след Чипровското въстание през 1688 г. и впоследствие мигрирало до Санкт Петербург, където на 7 октомври 1952 г. е роден руският президент.

„Не можем да потвърдим автентичността“

„Свободна Европа“ изпраща няколко писмени въпроса до редакцията на „Конкурент”. В отговор главният редактор на изданието Георги Александров признава в свой имейл, че не знае нито дали снимката на Путин с българската кулинарна книга е автентична, нито кой притежава правата ѝ.

„Снимката на Владимир Путин ни е изпратена на електронната поща. Авторът не е анонимен, но не можем да потвърдим автентичността на кадъра”, отговаря Александров, уточнявайки, че материалът за „жеста” на руския президент към България е „информативен, а не рекламен”.

„Публикувахме го, защото за първи път е потвърдена история, която се разказва в Чипровския край от уста на уста”, пише още в имейла си до „Свободна Европа“ той.

Медията помолила за допълнително уточнение дали „Конкурент” е потвърдило хипотезата за българските корени на Путин с информация от друг, независим източник, но Александров отказал да отговаря на повече въпроси.

„Мисля, че доста изчерпателно и подробно отговорих на поставените от вас въпроси. Направих го добронамерено, макар че можех да не правя това усилие”, пише журналистът във втория си имейл, посочвайки, че „Свободна Европа“ може да продължи с „разсъжденията си” в „друга посока”, но „без участието на „Конкурент”, моля”.

„Всичко тръгна от шега на мой приятел“

Междувременно от „Свободна Европа“ потърсили и автора на „Гозбите у Северозапада” и професионален готвач Иван Сашов. Изпратили на имейла му сходни въпроси, за да разберат дали от редакцията на врачанската медия са го потърсили във връзка с публикацията за Путин.

 

„Всичко тръгна от шега на мой приятел към мен с този колаж. Йоан Константинов го беше споделил в Туитър, може би и в други мрежи. Посмяхме се и мислех, че там си е останал… Сега гледам и се чудя „Не!Новините” ли чета”, отговаря Сашов, визирайки хумористичния сайт за абсурдни новини на Самуил Петканов.

В имейл до „Свободна Европа“ готвачът посочва, че никога не е имал контакт с „Конкурент”, че не е твърдял, че книгата му е доказателство за българските корени на Путин, както и че не е търсил начин да рекламира творбата си.

„Книгата е отдавна изчерпана, нямам и не съм имал договор за реклама. Тази книга е издадена на краудфъндинг принцип и никога не съм имал бюджет за реклама… Знам какъв зор беше в началото някой да напише и ред, камо ли да имам за рекламно лице световен диктатор”, гласи още отговорът на Иван Сашов.

В следващ свой имейл той добавя, че е писал на „Конкурент”, опровергавайки автентичността на колажа с руския президент, но не е получил отговор. Освен това Сашов предоставя скрийншот от съобщение, написано на северозападен диалект. С него приятелят му е изпратил преработената снимка на Путин на 13 май, ден преди публикацията във врачанския сайт.

Съобщението гласи: „Коги сакаш да завладееш Свето, ама ти се сака и Покрекло да поапнеш...”

„На пръв поглед невинна работа, но някой се е вързал”, обобщава цялата история авторът на „Гозбите у Северозапада”.

Макар случаят да има по-скоро хумористични нюанси, той е показателен за лекотата, с която някои медии публикуват откровена дезинформация, особено ако тя е свързана с Русия и България.

Миналата седмица беше публикувано проучване на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания (ФХСИ), според което от началото на руската военна инвазия в Украйна проруското пропагандно съдържание в български онлайн медии се е увеличило десетократно. Според представените данни от 24 февруари насам проруските статии са нараснали от средно по 39 до 397 на ден.

При изследването е използвана автоматизираната система за медиен мониторинг SENSIKA, която индексира съдържание от над 8000 сайта и блога на български език. Търсачката ѝ позволява да се откроят съответните статии по ключови думи.

#Путин #България #война #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »