Хиляди изпълниха улиците на Велико Търново с шествие за 24 май

Хиляди изпълниха улиците на Велико Търново с шествие за 24 май
A A+ A++ A

Над 6000 души се включиха в празничното шествие, организирано от Община Велико Търново за 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Деца и ученици от всички детски градини и училища, учители, студенти и преподаватели, курсанти и кадети, много граждани и гости на старопрестолния град изпълниха улиците, а посещаемостта на шествието бе рекордна и спрямо годините преди пандемията.

По традицията начело вървяха малчугани с портретите на светите братя първоучители и техните ученици, както и на бележити българи и търновци, оставили ярка следа в сферата на просветата, културата и духовността.

Шествието стартира от площад „Велчова завера“ и продължи до площада пред общината, където всички участници бяха посрещнати от кмета на Велико Търново Даниел Панов. А за празничното настроение се погрижиха старопрестолният „Биг Бенд“, оркестърът на Националния военен университет „Васил Левски“ и „Джуниър Бенд“ към СУ „Емилиян Станев“.

В словото си кметът Даниел Панов подчерта вълнението си от пълните с деца, ученици и млади хора улици на града. „Велико Търново е град на щастието и всеки може да се убеди в това при тази невероятна гледка. Всички ние имаме щастието децата и младите хора на Историческата и духовна столица на България да растат, възпитавани в дух на искрено родолюбие, да познават славната ни история и бележитите ни предци, да знаят за делата им и за важните събития от миналото на българската държава и народ. Българската азбука е толкова важно и голямо събитие. С огромно и безценно значение за развитието на българската държава и народ, но също и за цяла Европа.

Благодаря ви, скъпи деца и ученици за успехите, които постигат – те са гордост за Велико Търново. Благодаря и дълбок поклон пред вас, скъпи учители, защото сте се посветили на децата и младите хора и всеки ден доказвате, че следвате заветите на светите братя, на учениците им Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, на нашите бележити предци, прославили Търновската книжовна школа. Благодаря и на вас, уважаеми дейци на културата и изкуствата, защото отваряте и обогатявате светогледа ни.

24 май ни обединява и носи добро. Затова е най-българският празник - ден, посветен на българския дух“, завърши Панов.

На празника на буквите бе спазена още една хубава традиция – връчването на Общинската награда „24 май“ на изявен зрелостник. Тази година носител на отличието е Йоана Иванова – отличничка от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“.

Празничната програма продължи с концерт на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“ и на Влади Ампов – Графа. Финал е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ в 21,30 ч. тази вечер.

Спазена бе и още една традиция – празничната среща на кмета Даниел Панов с учители, преподаватели, културни дейци. По време на нея Панов връчи старопрестолни грамоти на педагозите, придобили докторска степен през последна година:  Цветелина Петрова-Русева от ОУ „Димитър Благоев, Магдалина Чолакова от ПГСАГ „Ангел Попов“, Паунка Йорданова, Донка Андреева и Соня Димова от ПМГ „Васил Друмев“, Светлана Стефанова от ДГ „Първи юни“, Мирослав Стоимиров, Ердинч Илхан и Силвия Дачева от СУ „Вела Благоева“, Ивка Иванова от ДГ „Слънчев дом“ и Ивелина Стефанова от ОУ „Бачо Киро“.

Поздрав за всички бяха изпълненията на талантливите деца от Детска вокална група "Пеещи камбанки" и на малката Амира Карагьозова от ДГ "Пролет", която рецитира стихотворение за буквите и на сцената пред общината.

 

Снимка: Ростислав Грънчаров, Община Велико Търново

 

#Велико Търново #24 май

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »