ЕС одобри oще половин милиард евро военна помощ за Украйна

ЕС одобри oще половин милиард евро военна помощ за Украйна
A A+ A++ A

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил днес отпускането на още половин милиард евро военна помощ за Украйна. Средствата ще послужат основно за осигуряване на защитно смъртоносно оръжие (490 милиона евро), а останалата част ще бъде за предпазни средства и гориво.

ЕС вече осигури 1,5 милиарда евро военна помощ за Украйна и с днешното решение общата сума достига два милиарда евро, се отбелязва в съобщението. Допълва се, че способностите, които ще бъдат осигурени с европейска подкрепа, са съобразени с нуждите на украинските власти.

Пояснява се, че помощта е предназначена за защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и на цивилните, от руската военна агресия. Отправен е отново призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от украинските земи, да прекрати огъня и да спазва международно признатите граници.

Утрешната история се пише днес на украинското бойно поле, заявява върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран в съобщението. Той добавя, че ЕС ще продължи подкрепата си за Украйна до края на войната.

#ЕС #военна помощ #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »