Пентагонът: 20 страни се съгласиха да дадат тежка бойна техника на Украйна

Пентагонът: 20 страни се съгласиха да дадат тежка бойна техника на Украйна
A A+ A++ A

Двадесет страни поеха ангажимент да предоставят оръжия на Украйна, за да ѝ помогнат да се изправи срещу руските сили, заяви на пресконференция в Пентагона американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Франс прес и БТА.

"Срещата премина много добре. Множество страни ще предоставят артилерийски боеприпаси, системи за брегова охрана, танкове и други бронирани машини, които са необходими" на армията на Киев", добави той след заседание на контактната група за Украйна.

Остин изрази специална благодарност на Дания, която ще предостави ракети "Харпун" за защита на украинските брегове, отбелязват световните агенции.

Няколко дни по-рано стана ясно, че няколко държави са готови да изпратят ракети „Харпун“ на Украйна, с които да се противодейства на руските  военни кораби в Черно море. Тогава британското издание „Телеграф“ че САЩ обмислят да изпратят на Украйна усъвършенствани противокорабни ракети, които да сложат край на морската блокада, наложена от Кремъл върху доставките на храни за света. Представители на САЩ заявиха тогава, че противокорабните ракети „Харпун“ и NSM с обсег от почти 300 км, могат да бъдат изпратени или директно от САЩ, или от европейски съюзници, които разполагат с тях.

Целта е да се накара Русия да свали морската блокада. За доставка на тези ракети се заговори още на срещата на НАТО в края на март, но тогава бе обявено, че подобна доставка ще има "технически предизвикателства". Освен това имаше страхове да не би оръжието да попадне в руски ръце, както и нуждата от продължително обучение за използването му. Сега очевидно са преодолени всички пречки и все по-упорито и официални лица допускат даването на мощните ракети.

Около 20 кораба на руските военноморски сили, включително подводници, се намират в Черно море, поради което Украйна поиска да й бъдат предоставени модерни противокорабни оръжия. Източник от "Даунинг стрийт" заяви, че Обединеното кралство се ангажира да изпрати повече ракети "суша-вода" на Украйна и смята, че те ще бъдат необходими за решаване на проблема с блокадата. Според  Брайън Кларк, експерт по военноморските въпроси във вашингтонския института "Хъдсън", изпращането дори на по-малко от две дузини ракети може да накара Русия да вдигне блокадата.

Снимка: Стоп кадър

 
 

#Лойд Остин #САЩ #оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"