ЕС готви нов локдаун заради маймунската шарка! Разпространила се е след гей-секс на 2 партита

ЕС готви нов локдаун заради маймунската шарка! Разпространила се е след гей-секс на 2 партита
A A+ A++ A

Водещ съветник на Световната здравна организация описа безпрецедентното огнище на рядката болест маймунска шарка в развитите страни като „случайно събитие“, което може да се обясни с рисково сексуално поведение при две скорошни масови събития в Европа.

В интервю за Асошиейтед прес д-р Дейвид Хейман, който преди оглавяваше отдела за спешни случаи на СЗО, каза, че водещата теория, обясняваща разпространението на болестта, е предаването по полов път сред гейове и бисексуални мъже на две рейв партита, проведени в Испания и Белгия. Маймунската шарка досега не е предизвиквала широко разпространени огнища извън Африка, където е ендемична при животните.

„Знаем, че маймунската шарка може да се разпространи, когато има близък контакт с лезиите на някой, който е заразен, и изглежда, че сексуалният контакт сега е засилил това предаване“, каза Хейман.

Това бележи значително отклонение от типичния модел на разпространение на болестта в Централна и Западна Африка, където хората се заразяват главно от животни като диви гризачи и примати и огнища не са се разпространили през границите.

В доклад на германското правителство до законодателите, получен от АП, се казва, че се очаква да има нови случаи и че рискът от заразяване с маймунска шарка „изглежда се крие главно в сексуалните контакти между мъжете“.

Четирите потвърдени случая в Германия са свързани с излагане на „парти събития, включително на Гран Канария и в Берлин, където е имало сексуална активност“, се казва в съобщението.

Междувременно стана ясно, че европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за справяне с необичайната епидемия от маймунска едра шарка, а световните здравни ръководители обмислят ограничения за пътуване, съобщава „Дейли Мейл“.

Не съществува ваксина срещу маймунска едра шарка, но ваксината срещу дребна шарка, която е била предлагана до изкореняването на вируса преди повече от четири десетилетия, е 85% ефективна за спиране на инфекция с маймунска едра шарка.

Маймунската шарка вече се разпространява в Европа. Първи случаи на маймунска шарка са установени в Дания и Шотландия, съобщиха местни медицински организации.

И така, Датският серумен институт съобщи , че такава диагноза е поставена на мъж, който се е върнал от пътуване до остров Гран Канария. Пациентът има леки симптоми и е в изолация у дома. Датската агенция за безопасност на пациентите разследва с кого е влизал в контакт.

„Като цяло датчаните нямат за какво да се притесняват, но ние сме добре запознати с огнището, тъй като за първи път наблюдаваме по-широко разпространение на болестта извън Африка. Следователно не можем да предвидим предварително колко хора могат да бъдете заразени“, каза в съобщението представителят на института.

#гейове #секс #локдаун #маймунска шарка #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »