Един от лидерите на "Азов" призна колко пари е взел от Киев за боевете в Азовстал

Един от лидерите на "Азов" призна колко пари е взел от Киев за боевете в Азовстал
A A+ A++ A

Един от лидерите и основател на националистическия батальон „Азов“ с позивна „Аспид“ е получил 190 000 гривни (приблизително 12 000 лв.) от украинските власти за бойните действия на територията на завод „Азовстал“. Тази сума е изплатена за 80 дни, през които "азовците" се укриваха в металургичния завод, пише прокремълският вестник "Комсомолская правда".

Според Аспид националистите са вярвали, че ще бъдат "деблокирани" в хода на политически споразумения или при военна операция. По време на атаката на централата бойците начертали карти, на които посочили посоките на атаки към групата за деблокиране. По това време руската страна им обещала, че доброволната капитулация ще бъде "зачетена" на „азовците“ и ги убедила, че украинските власти не се нуждаят от живи герои. Както отбелязва специалният кореспондент на "Комсомолская правда", деблокадата е била невъзможна - украинските войски дори не са могли да пуснат необходимите лекарства от самолетите на Азовстал.

По времето, когато са взети в плен на 16 май, бойците не са имали храна от девет дни, казаха самите националисти. Азовците се опитали да демонтират рухналия склад с помощта на последния танк, но руската артилерия им попречила да направят това.

Припомняме, руското министерство на отбраната обяви пълното освобождаване на територията на завод Азовстал. Общо 2439 бойци и военнослужещи от въоръжените сили на Украйна се предадоха на руските войски.

#АЗОВ #Азовстал #пари #Украйна #Киев #Русия #Комсомолская Правда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »