Мустафа: Ако интерконекторът с Гърция беше завършен, България нямаше да е в това положение

Мустафа: Ако интерконекторът с Гърция беше завършен, България нямаше да е в това положение
A A+ A++ A
Решението за изпращане на военна помощ за Украйна е изцяло суверенно и трябва да се вземе от България. “Газпром” едностранно наруши договора си с България, опита се да промени условията и използва едностранно енергетиката като оръжие. Допълнителни 15 млрд. кубични тона втечнен газ ще предоставят САЩ на Европа. Две извънредни доставки са предвидени за България на “отлични цени”.

Това заяви посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа пред Нова телевизия, цитирана от ФрогНюз.

Мустафа заговори за диверсификацията у нас и отправи критики за незавършения интерконектор с Гърция.

“Представете си, ако преди една година България беше завършила Междусистемната газова връзка Гърция-България, например, то България нямаше да бъде в сегашното положение. Така че се работи в опит за постигане на диверсификация възможно най-бързо. И това ще се случи - не само с втечнен природен газ от САЩ, но и от други държави, което е изключително важно”, посочи Мустафа.

Американската посланичка отговори дипломатично на решението на България да не изпраща директно оръжия на Украйна, но у нас да се ремонтира украинска военна техника. По думите й решението е между София и Киев и е суверенно на властите у нас. Мустафа обаче приветства изграждането на бойна група на НАТО на родна територия, приемането на над 100 хил. бежанци, българската резолюция на ООН и санкциите срещу Русия заради инвазията в Украйна. 

По въпроса с присъединяването на Република Северна Македония в ЕС и споровете с България, които продължават да спират процеса заради ветото на София върху преговорната рамка за членство Мустафа посочи:

“Най-важното е да се води диалог. Мисля, че новите правителства и от двете страни поставиха добро начало на диалога”.

По думите й не е полезно двете страни да поставят ултиматуми или използват негативна реторика, както и ако политиците от двете страни гледат на това само като на конфликт, спомагащ за собствената им популярност. 

#Херо Мустафа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »