217493 статии       |       477 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.8761| EUR 1.95583| GBP 2.25721|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Създадоха фонд за възстановяването на Украйна

20 май 2022, петък / 14:30; Коментари: 0
Send to Kindle
Създадоха фонд за възстановяването на Украйна

Лидерите на Европейския съюз на 30 май ще се споразумеят за създаването на фонд за възстановяване на Украйна след края на войната с Русия. Остава обаче неясно как ще бъде финансиран той, се казва в проект на документ, който ще бъде дискутиран на срещата на върха, пише Ройтерс.

Европейската комисия предложи в сряда да се създаде фонд, наречен „Възстановяване на Украйна”, (RebuildUkraine) с безвъзмездни средства и заеми в неуточнен размер, който да е по модела на съществуващия фонд за възстановяване на ЕС, за който блокът съвместно взема заеми на финансовите пазари.

„Трябва да бъде създадена платформа за възстановяване на Украйна, която да обединява украинското правителство, държавите членки, Европейския съюз, както и партньори, финансови институции и организации”, се казва в проекта на документа, видян от Ройтерс.

„Платформата ще бъде подкрепена от нов инструмент за солидарност на ЕС, съчетаващ приноса на Съюза и на държавите членки”, се казва в документа, без да се уточнява дали новият инструмент за солидарност на ЕС трябва да включва нови съвместни заеми на Европейския съюз.

Германия заяви, че се противопоставя на по-голямо съвместно задлъжняване на Евросъюза.

Оценките на икономистите за разходите за възстановяване на Украйна варират между 500 млрд. евро и 2 трилиона евро (524 млн. долара до 2,1 трилиона долара), в зависимост от предположенията за продължителността на конфликта и обхвата на разрушенията.

При суми от такъв мащаб ЕС също така обмисля изземване на замразени руски активи в ЕС като източници на финансиране. „Европейският съвет приветства усилията, положени с оглед предвиждане на подходящи мерки за конфискация, включително проучване на възможностите, насочени към използване на замразените руски активи за подкрепа за възстановяването на Украйна”, се казва в проектодокумента.

„Във връзка с това Европейският съвет призовава Съвета (на министрите) да предприеме бързи действия по наскоро отправеното предложение на Комисията относно наказателно-правни мерки в случай на нарушаване на санкциите на ЕС”, се казва в проекта, въпреки че целият този пасаж е поставен в скоби, което означава, че той все още може да бъде променен.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: