Олиото поскъпна в големите супермаркети

Олиото поскъпна в големите супермаркети
A A+ A++ A

В рамките на периода 11 – 18 май 2022 г. се наблюдава поскъпване на рафинираното слънчогледово олио на едро и на дребно в големите супермаркети и същевременно леко поевтиняване в по-малките магазини, констатират експерти на МЗХГ в последната ценова справка, пише Sinor.bg.

Търговията на едро с олио е в ценовия диапазон от 4,00 лв./литър (Силистра) до 5,85 лв./литър (Добрич). В седемнадесет области стойностите се покачват от 0,2% до 7,5% на седмична база (най-съществено в Силистра), докато единствено в Добрич е налице понижение – с 0,8%. В резултат, средната цена на едро за страната нараства с 2,4%, до 4,71 лв./литър.

 Цените на дребно на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 5,14 лв./литър (София и Перник) до 5,69 лв./литър (Варна и Добрич). Сравнявайки с предходната седмица, в седемнадесет области продуктът поскъпва с между 0,9% и 5,8% (най-значително във Видин, Враца и Монтана), а само в три - поевтинява, с до 5,3% в Шумен. Средната цена за страната в големите супермаркети е 5,35 лв./литър, с 1,7% по-висока на седмична база.

Предлагането на олиото в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовите граници от 5,25 лв./литър (София и Перник) до 6,60 лв./литър (Ловеч и Русе). Седмично понижение на цените, в рамките на 4,3% - 5,1%, се отчита във Видин, Враца и Монтана, а повишение - единствено в Русе, с 0,5%. Така, средната за страната цена на олиото в по-малките магазини намалява с 0,5%, до 6,10 лв./литър.

През последната седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,75 лв./литър под тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 1,26 лв./литър в Ловеч и Русе.

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,64 лв./литър за големите супермаркети и 1,39 лв./литър за по-малките магазини. Най-голям е той за ГТВ във Варна – 1,66 лв./литър, а за ДТО – в Ловеч – 2,50 лв./литър. В Кърджали, Шумен, София, Добрич и Ямбол цените на дребно в ГТВ са с до 0,22 лв./литър по-ниски от тези на едро. Подобна ситуация се наблюдава и в по-малките магазини в София, където продуктът се предлага с 0,05 лв./литър по-евтино, отколкото на едро.

#олио #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"