Алибегов недоволен - браншовиците не участвали в разработката на антикризисните мерки не участва

Алибегов недоволен - браншовиците не участвали в разработката на антикризисните мерки не участва
A A+ A++ A

Изненадата беше голяма, тъй като само преди два месеца и половина същите тези хора гласуваха в парламента намаленото ДДС да остане до първи януари 2023 година. Съответно всички в бранша си правиха разчети по този начин. Сега в средата на годината, точно преди летния сезон, когато всичко е направено, се вдига ставката без никакво предупреждение. Това каза за Bulgaria ON AIR председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той разясни, че отново се правят антикризисни мерки, в които не са включени нито работодателски, нито браншови организации. Гостът добави, че в последната една година липсата на диалог е доста осезаема. По думите му малкият и средният бизнес и секторите туризъм и ресторантьорство не са приоритет на това управление.

"Ще пробваме диалог през работодателските организации. Ще инициираме срещи през тях, ако въобще има някаква чуваемост. Започнали сме национална организация. Включват се и други организации, извън нашия бранш, които също са с проблеми и има липса на чуваемост. Нямаме друг изход, трябва да си търсим правата. Ние нямаме нищо против намаляване на ДДС на хляба или на който и да е друг артикул, който има нужда, но защо трябва да се взима от едните?! Става пиар акция по този начин. Проблемът с работната ръка поради това, което ни се случи в последните две години, е огромен. Не може за два месеца да изтрием последните две години. Негативът, който е натрупан през последните две години, е огромен и той не може да се изчисти така. Според него секторът има нужда от подпомагане поне до края на годината. Ако не могат да помогнат, поне да не пречат", коментира Алибегов.

"Съмнявам се хлябът да поевтинее с очакваните 20% при премахване на ДДС. Ако нещо такова се случи, няма да е повече от 10%. Със сигурност ще предотврати евентуално ново поскъпване, тъй като нашите разходи продължават да са неизвестни. В сравнение с миналата година цената на брашното е скочила двойно. Не мисля, че е правилна политика да се противопоставят бизнеси. Бизнесът иска еднакви условия за всички, за да могат да работят и да оцеляват. Бизнесът има нужда поне една година да бъде възстановен организационно и финансово", заяви председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев.

#ричард алибегов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »