Над 45 000 ученици се явяват на втора задължителна матура

Над 45 000 ученици се явяват на втора задължителна матура
A A+ A++ A

Над 45 000 зрелостници се очаква да се явят на днешната втора задължителна матура. За учениците от профилираните гимназии тя е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация, предава БНР.

По традиция най-желан за втората матура е английският език, следван от биология и здравно образование и география и икономика.

За първи път има възможност да се държи втори задължителен изпит и по предметите информатика и информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи.

По време на втората част от изпита по информатика и информационни технологии младежите ще работят на компютър.

Дипломни работи ще защитава близо 8 300 зрелостници от професионални гимназии и паралелки. Други 12 000 ще се явят на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

Държавни зрелостни изпити по общообразователни и профилиращи предмети ще има в 824 училища, а в 497 учебни заведения - изпити за професия. Ангажирани са над 26 000 квестори.

Изпитът започва в 8:30 часа, като учениците трябва да са по местата си най-късно 30 минути преди това.

Резултатите от днешната матура, както и от тази по български език и литература, провела се на 18 май, ще станат ясни до 8 юни.

#матура #зрелостници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »