Маймунската шарка приближава към България

Маймунската шарка приближава към България
A A+ A++ A

Испания и Португалия регистрираха над 40 случая на маймунска шарка - вирусна инфекция, рядко срещана в Европа, която в последните седмици става все по-разпространена. Двете огнища на заразени са в районите на Мадрид и Лисабон.

Само дни след като британските здравни власти съобщиха, че са открили седем случая на шарката само от началото на месеца. СЗО работи за разкриване на причините за огнището. Здравните власти предполагат, че някои от случаите се дължат на сексуален контакт - в повечето случаи става въпрос за мъже с хомосексуални наклонности.

Властите в Мадрид съобщиха за "23 възможни случая на маймунска шарка", като се смята, че всички те са се заразили по сексуален път.

„Като цяло предаването му става чрез респираторни капки, но характеристиките на 23-те предполагаеми инфекции сочат, че се предава чрез телесни течности по време на сексуални отношения“, се казва в изявлението на властите, без да се посочват повече подробности.

„Всички случаи са на мъже, - млади и възрастни, които имат сексуални отношения с други мъже“, каза пред радио Cadena Ser Елена Андрадас, ръководител на общественото здравеопазване в региона на Мадрид.

Други 20 предполагаеми случая на маймунска шарка са открити в региона на Лисабон, съобщи португалското здравно министерство.

„Всички случаи са били сред мъже, повечето от които млади“, се казва в съобщението.

Симптомите на маймунска шарка при хората включват обрив, който започва по лицето, след което се премества в други части на тялото, както и треска, мускулни болки и втрисане. Повечето хора се възстановяват от заболяването в рамките на няколко седмици.

Департаментът по здравеопазване на американския щат Масачузетс също съобщи за първи случай в САЩ на заразяване с маймунска шарка. Става въпрос възрастен мъж, който скоро е бил в Канада, се казва в съобщението.

Според информацията на здравните власти първоначалното тестиране е приключило във вторник вечерта, а потвърждаващите тестове са направени в сряда. Мъжът е хоспитализиран. В съобщението се подчертава, че инфекцията не представлява опасност за обществото. През 2021 г. вирусът беше открит при жители на Тексас и Мериленд, върнали се от Нигерия.

Той се предава на човека от дивите животни като гризачи и примати, а вторичното му разпространение от човек на човек е ограничено. Обикновено коефициентът на смъртност при огнище на маймунска шарка варира между 1% и 10%, като по-голяма част от смъртните случаи е при по-млади възрастови групи.

Маймунската шарка няма специфично лечение или ваксина, но се смята, че направена преди това ваксинация против шарка осигурява високоефективна профилактика срещу това заболяване.

#САЩ #шарка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »