217263 статии       |       475 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85845| EUR 1.95583| GBP 2.28024|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Без превишаване на нормите от серен диоксид, откакто ТЕЦ "Марица 3" не работи, твърди Сандов

18 май 2022, сряда / 18:30; Коментари: 0
Send to Kindle
Без превишаване на нормите от серен диоксид, откакто ТЕЦ "Марица 3" не работи, твърди Сандов

Във времето, в което ТЕЦ "Марица 3" не е работила, няма нито едно превишаване на нормите на серен диоксид. Това каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на изслушването му в парламентарната Комисия по енергетиката относно затварянето на ТЕЦ-а.

По думите на министър Сандов серният диоксид не само се измерва от уредите, но и всеки, който е подложен на такива емисии, го усеща много сериозно. А онези, които имат белодробни заболявания, особено децата с астма, са принудени да бягат оттам.

"Въобще не се касае само за някакви теоретични нарушения, това има пряко въздействие върху здравето на хората", изтъкна Сандов и уточни, че средночасовата норма е била превишена 30 пъти. Отделно два пъти е нарушена средноденонощната норма, има и превишени алармени нива. Освен замърсяването на въздуха, причина за спирането на ТЕЦ "Марица 3" е, че въглищната централа в Димитровград не е изпълнила всички предписания, посочени в комплексното разрешително, изтъкна още Сандов.

Представителят на ТЕЦ-а в Димитровград Юлиян Семерджиев припомни, че на 21 април на въглищната централа беше наложена мярката спиране на производствената дейност на горивната инсталация. Тази мярка беше мотивирана от РИОСВ - Хасково за това, че дейността на централата не отговаря на нормативните изисквания, а операторът създава непосредствена опасност за околната среда. ТЕЦ "Марица 3" има изградена система за непрекъснати измервания, която не е отчела нито веднъж превишения на нормите.

По повод това, че някои превишения на замърсяването не са отчетени от системата в централата, министър Сандов обясни, че има "организирани" и "неорганизирани" емисии. Той уточни, че "организираните" са тези, които излизат от комините, преминават през пречиствателна станция и са замервани от станциите, които са в предприятието. "Неорганизирани" са тези емисии, които излизат от помещенията, в което се намира котелното. Според него не е извършен ремонт там.

 

Източник:БТА
 
ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: