Приемат ли се украинчета с предимство в държавните детски градини в София?

Приемат ли се украинчета с предимство в държавните детски градини в София?
A A+ A++ A

Мина почти седмица от голямото класиране за детски градини в София, което отново доведе до недоволство заради недостига на места за над 10 хил. българчета. Проблемът с недостатъчното места е налице повече от десет години като очите ни биват системно замазвани с обещания за строежи и откриване на нови учебни заведения.

В момента ситуацията се изостря още повече и заради това, че трябва да се намерят места и за дечицата, идващи като бежанци от Украйна. И тук започваме да се питаме как става този номер…

Като потърпевши от недостига на места, знаем много добре, че в Харвард те приемат по-лесно, отколкото в столична градина. Родители чакат с години, за да може детето м да започне да посещава държавно заведение. Как тогава ще осигурим места на още хиляди деца, идващи от Украйна?

От МОН заявиха официално, че украинските деца няма да бъдат приемани с предимство, а ще бъдат вмъкнати там, където има места. Но получихме информация, че това не се спазва и задкулисно децата от Украйна биват приемани с предимство, въпреки изявлението.

Достоверен източник се свърза с нас и ни съобщи, че при запис на детето му в столична градина, му е било обяснено, че когато видят, че детето е украинче, на него се гледа с приоритет пред останалите и бива приемано незабавно.

Дали е справеднливо или не, фактите са такива и едва ли можем да ги променим!

Не ни разбирайте погрешно, ние също сме на мнение, че в момента украинците се намират в ужасяваща ситуация и заслужават да им се помогне. Но тук държавата за пореден път се подигра с хилядите млади родители, които чакат години наред за място в детска градина и губят работата си, защото трябва да гледат децата си у дома.

Вместо да се работи усилено по въпроса с откриване на нови места и обособяване на административни сгради, които стоят празни от години (а преди са били детски градини), едни деца се поставят пред други. 10 хиляди малчугани остават без иначе задължителното за тях образование и няма изгледи скоро това да се промени. Начини има - желание и заинтересованост няма!

Автор: Адриана Петрова/Novinite.bg

#София #детска градина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"