Три протеста блокират София

Три протеста блокират София
A A+ A++ A

Три протестни шествия блокират София днес. Това налага промени в движението в столицата. Очаква се това да затрудни трафикът и да доведе до закъснения в градския транспорт. Подробно описание на въведената организация на движението може да намерите тук.

Протест на транспортните синдикати

Протестът на транспортните синдикати ще започне в 08.00 ч., а участниците в него ще се събират на три места - „Петте кьошета, „Лъвов мост“ и Сточна гара. Причина за недоволството им е финансовият упадък на столичния градски транспорт. Те настояват държавата да се намеси с финансова помощ. От 09.30 часа демонстрантите планират шествие до Министерството на финансите. В 10.30 часа протестиращите тръгват към Министерски съвет, където ще останат до 13.00 часа. 

В протеста ще участват само служители, които не са на работа, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Протест на таксиметровите шофьори

Вторият протест, който ще се проведе в София, е на Националния таксиметров синдикат. Причината за тяхното недоволство са високите цени на горивата и невъзможността, според тях, да реализират каквато и да е печалба. 

Началният час на събитието е 9.00 ч., а сборният пункт е на Южната дъга на Околовръстното шосе в участъка между бул. „България“ и бул. „Черни връх“. Те ще се съберат в най-дясна лента, за да не пречат на движението, обясниха представители на синдиката. Затова и те не очакват да има затруднения в придвижването на столичани.

Тяхното шествие ще премине по бул. „България“, бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Александър Стамболийски“ до площад „Независимост“. Автомобилите ще бъдат паркирани на бул. „Мария Луиза“, където ще бъде спряно движението заради паркираните автомобили. Градският транспорт обаче ще може да се движи.

След това таксиметровите шофьори ще отидат пеша на площад „Независимост“ и ще продължат протеста си пред сградата на Министерския съвет. Уведомлението им е до 22 ч.

Протест на превозвачите

Третият протест е  този на товарните и автобусни превозвачи. Те ще се съберат в 8.30 часа на събирателни пункта - бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Царица Йоанна“ преди тунела в кв. „Люлин“. От там те ще се насочат към Министерския съвет.

Протести на превозвачи ще има отново и в Пловдив, Бургас, Варна, Смолян, Стара Загора, Габрово, Плевен, Ямбол, Русе, Видин, Пирдоп, Златица, Благоевград, Дупница, Кулата, Калотина и Свиленград и десетки други населени места в страната. Автобусните превози ще бъда преустановени в Пловдив, Добрич и Смолян.

Исканията на превозвачите към управялващите остават непроменени - одит на ТОЛ системата, разширение на обхвата за субсидиране - да бъдат включени и нерентабилните автобусни линии. Във вторник от бранша възстановиха диалога с властта, но обявиха, че предлаганите мерки за намаляване цените на горивата не са достатъчни.

#София #протест #таксиметров шофьор #превозвачи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"