След 3 неуспешни опита: И САЩ се похвалиха с успешен тест на хиперзвукова ракета

След 3 неуспешни опита: И САЩ се похвалиха с успешен тест на хиперзвукова ракета
A A+ A++ A

След Русия, и САЩ се похвалиха с успешен тест на хиперзвукова ракета, изстреляна от въздуха. Това съобщава Air Force Magazine, което е официалното издание на Асоциацията на въздушните и космическите сили, съобщава "Сега".

ВВС на САЩ (ВВС) проведоха успешно изпитание на прототип на хиперзвуковата ракета AGM-183A по програмата ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon), се казва в изявление на ведомството. Изстрелването е извършено на 14 май от южния бряг на Калифорния от стратегическия бомбардировач Boeing B-52H Stratofortress. 

Това е първото изстрелване на тази крилата ракета от въздушен носител. След отделянето от самолета блокът се „възпламени и горя в продължение на очакваното време, достигайки хиперзвукова скорост, пет пъти превишаваща скоростта на звука“, съобщават от ВВС на САЩ и отбелязват, че „изпитанието е проведено безупречно, както и че Съединените щати ще направят всичко възможно, за да може по-скоро да предоставят това уникално оръжие на американските военнослужещи“.

Успешният опит е прекъснал поредица от три последователни неуспешни теста и е дал "необходимия тласък на хиперзвуковата програма". Ракетата се е провалила на три полетни теста на ускорителя през 2021 г. - не успя да напусне пилона през април, отдели се, но не успя да изстреля ускорителя си през юли и отново не се отдели от самолета през декември.

Преди две години САЩ признаха изоставането си при хиперзвуковите оръжия. Бяхме лидери в тази област през годините, но две разработки и програми претърпяха неуспех, сега ще ни трябват години, за да върнем позициите си, обяви тогавашният зам.-ръководителят на Обедините началник-щабове на американската армия Джон Хайтен.

"В областта на хиперзвуковото оръжие ние се конкурираме с няколко държави. Имахме две програми, два прототипа... Те не работеха много добре. Какво направихме, след като претърпяхме неуспех? Години наред проучвахме причините за неуспеха и след това отменихме тези програми“, казва Хайтен пред Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Той призова за ускоряване на процеса на възстановяване на програмите, нещо което според него още не е започнато. 

От години САЩ активно работят върху създаването на хиперзвукови ракети. Така например през 2018 г. американските военни започнаха работа върху ракета ARRW от класа "въздух-земя" . Паралелно с това, САЩ разработват и ракета HCSW с далечен обсег. За тези проекти са отделени поне половин милиард долара.

Снимка: Стоп кадър/YouTube

 

#САЩ #хиперзвукова ракета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"