Пазарлъкът на Ердоган за Швеция и Финландия в НАТО ще бъде воден докрай

Пазарлъкът на Ердоган за Швеция и Финландия в НАТО ще бъде воден докрай
A A+ A++ A

Държавният глава на Турция Реджеп Ердоган отново се обяви против присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. Изявлението дойде само часове, след като двете страни обявиха официално, че ще се кандидатират за членки. Ердоган заяви още, че е излишно някоя от двете потенциални членки да изпраща делегация в Турция, за да води преговори за присъединяване към пакта, съобщава ВВС.

Нито една от двете държави не може да се присъедини към блока без подкрепата на всички членки. Шведските власти заявиха, че Европа се изправя пред нова реалност, която носи опасност за всички, визирайки войната в Украйна.

Владимир Путин отвърна, че кандидатурите на Швеция и Финландия не заплашват директно Русия. Но изтъкна, че всяко бъдещо разширяване на военния съюз ще провокира ответна реакция от страна на Кремъл и е възможно военното напрежение в региона драстично да се повиши. Директната заплаха от Кремъл явно не тревожи Ердоган, който е непреклонен в решението си Турция да наложи вето на членство в НАТО на двете скандинавски страни.

Експерти са убедени, че позицията на Турция, всъщност, е опит за пазарлък, защото по думите на външния министър Мевлют Чавушоглу обясни "страната му няма как да подкрепи държави, които "помагат на терористи".

С това той визира отношенията на Финландия и Швеция с Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), считана за терористична организация от Турция, и Силите за народна отбрана, които на практика представляват сирийското крило на ПКК и имаха важна роля за разбиването на "Ислямска държава" в Сирия.

Точно признаването на ПКК за терористична организация е сред целите в това 'извиване на ръце" от Анкара към НАТО.

Счита се, че другата голяма цел на Ердоган е депортирането в Турция на духовника Фетхулах Гюлен, чиято организация е считана за терористична от правителството на Ердоган и той отдавна иска от САЩ да го върне и да бъде съден.

#Турция #НАТО #ПКК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"