Мистериозният хепатит атакува през София и Пловдив

Мистериозният хепатит атакува през София и Пловдив
A A+ A++ A

"Две нови съмнителни проби за неуточнения остър хепатит при децата се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести, като се очаква да се потвърди наличието на вируса." Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Единият от случаите е от софийско, а другият - от Пловдив.

"Имаше четири проби, много близки до дефиницията на вируса. Две отпаднаха. Останаха две, които вероятно ще потвърдим, ако всичко върви в тази посока", каза Кунчев.

В момента здравните власти събират информация от личните лекари за всички съмнителни случаи. Пробите се изследват в Националната референтна лаборатория. Ангел Кунчев заяви, че ще се проверяват и съмнителни случаи назад във времето, в опит да се открие причинителят на неуточнения хепатит.

"Това си е един хепатит, който не знаем от какво е предизвикан. Ние със сигурност не можем да кажем нито как се предава, нито кой го предизвиква", каза още Кунчев.

Около 300 случая на острия неуточнен хепатит при децата са съобщени по света. В ЕС са регистрирани 253 заболели.

Относно пандемията от COVID-19 Ангел Кунчев заяви, че все още не е настъпил моментът, в който да може тя да бъде приравнена към грипната епидемия. Според главния държавен здравен инспектор българите не трябва да разчитат на развитието на колективен имунитет, защото у нас все още има много хора, които не са се сблъскали с болестта, нито са ваксинирани.

По думите на Кунчев никой не може да прогнозира как и дали ще се развие пандемията наесен. Междувременно обаче, през лятото ограниченията в Европа се облекчават чувствително. От утре отпада изискването за носене на маска по време на полет в Европейския съюз.

Снимка: Pixabay

#София #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »