Професори на протест заради новия режим на атестиране

Професори на протест заради новия режим на атестиране
A A+ A++ A

Преподаватели от академичните среди се обявяват против промени в чл. 57 от Закона за висшето образование

Създават национален комитет, който ще брани академичната автономия

Преподаватели от академичните среди у нас са в стачна готовност. Напрежението в системата на висшето образование расте заради новия режим на атестиране, който Министерството на образованието и науката предлага, научни „Труд“.

Преподавателите, сред които доц. Николай Цонков, проф. Иво Христов, проф. Нина Дюлгерова, проф. Ваня Добрева, проф. Веско Панов, доц. Николай Проданов, доц. Милен Михов, адв. Калин Костов, са подготвили своя позиция, която заявяват, че ще бранят академичната автономия с всички позволени от закона средства. Тя бъде изпратена до всички лица, които имат отговорност към законодателния процес.

Камъкът на раздора с МОН е новата методика за атестиране на преподавателите и разработените от министерството завишени минимални изисквания за академично израстване, както и обвързването им с даването на допълнителни 20 млн. лв. на държавните университети, които ги приложат в правилниците си.

Стотици професори вече изпратиха отворено писмо, в което се обявяват против параграф 17 от закона за държавния бюджет. Именно той казва, че когато МОН напише новите критерии, висшите училища, които ги припознаят, ще получат части от посочената сума.

Междувременно МОН изработи критериите и методиката, и ги качи за обществено обсъждане, а това скандализира още повече системата. Преподавателите се възмутени заради методиката за атестация, която за първи път се обвързва с минималните изисквания, и сега се прави опит това да се случи с решение на МС. Според тях така се погазва академичната автономия, гарантирана в Закона за висшето образование.

Всъщност сега правилата за атестация във вузовете по закон се уреждат от самите висши училища. За промяната им са нужни промени в закона, а не решение на МС, казват те.

„Заявяваме, че всеки опит между първо и второ четене на законопроекта за изменение на Закона за висшето образование да се внесе промяна в чл. 57 (б.а. режима на атестиране) ще изкара академичната общност на протести. Настояваме цялото Решение на МС за определяне на национални атестационни критерии да бъде оттеглено като незаконно и противоконституционно, настояваме всички промени в ПМС за изменение на Правилника за прилагане на закона за развитие на академичния състав (ЗРАСРБ) да бъдат осъществени в рамките на сега съществуващите таблици, с оглед изискването за предвидимост, сигурност и последователност при определяне на правилата за кариерно израстване в системата. Ако законодателите и изпълнителната власт не се вслушат в нашите справедливи искания, ще браним академичната автономия с всички позволени от закона средства и ще създадем национален стачен комитет“, заявяват в своята позиция възмутените преподаватели.

Те са категорични, че това по никакъв начин няма да толерират начините, по които в последния момент се търся опция да се променя чл. 57 от ЗВО между двете четения в НС.

Промените в ЗВО трябваше да бъдат обсъдени на образователна комисия в парламента тази седмица във връзка, но дневният й ред бе променен.

Днес във Варна се провежда и Съвет на ректорите, където вероятно част от въпросите ще бъдат коментирани.

#професори #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »