"Газпром" вече няма да доставя газ по "Ямал-Европа" през Полша

"Газпром" вече няма да доставя газ по "Ямал-Европа" през Полша
A A+ A++ A

Руският енергиен гигант "Газпром" заяви в четвъртък, че повече няма да може да изнася газ през Полша по газопровода "Ямал-Европа", след като Москва наложи санкции срещу фирмата, която притежава полската част от газопровода, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

"Въведена е забрана за транзакции и плащания към субекти под санкции", се посочва в в изявление на "Газпром".

"За "Газпром" това означава забрана за използването на газопровод, който е собственост на EuroPol GAZ, за транспортиране на руски газ през Полша".

 Германският енергиен регулатор коментира, че спирането на руските газови потоци през газопровода "Ямал-Европа" през Полша не се очаква да застраши сигурността на германските доставки.

"Едва ли някакъв газ за Германия минава през този тръбопровод от седмици", каза говорител на регулаторния орган в писмено изявление след изявлението на "Газпром".

Полша може да се справи без реверсивния газов поток по газопровода "Ямал-Европа", заяви полският министър на климата Анна Москва, предаде Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че още през декември 2021 г. (преди коледните празници) "Газпром" на практика спря транспортирането на руски газ за Европа по газопровода "Ямал-Европа", като от тогава насам имаше почти постоянно реверсивно подаване на газа от запад на изток (от Германия към Полша), което подаване беше засилени в последно време, след като в края на април бяха прекратени доставките на руско синьо гориво за страната (и за България), напомня Ройтерс.

След изявлението на "Газпром" фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поскъпнаха за кратко рязко с близо 20% в рамите на деня към 114,60 евро за мегаватчас, преди обаче да върнат назад към 106 евро.

#Газпром #доставки на руски газ #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »