Форбс: Меси изкарва най-много пари в света на спорта, зад него са ЛеБрон и Кристиано

Форбс: Меси изкарва най-много пари в света на спорта, зад него са ЛеБрон и Кристиано
A A+ A++ A

Мегаазвездата на футбола Лионел Меси е най-скъпоплатеният спортист в света през изминалата година. 34-годишният аржентинец, който миналото лято напусна родния си клуб "Барселона" и премина в "Пари Сен Жермен", оглавява Топ 10 на икономическото сп. "Форбс" за 2022 г.

В 12-месечния финансов период, приключващ на 1 май, Меси е спечелил 0 млн. - от тях млн. в заплати от испанския и френския клуб и млн. от рекламни договори. Така нападателят на парижани се изкачва с една позиция спрямо миналогодишната класация, когато остана втори зад ирландския ММА боец Конър Макгрегър (който сега въобще не присъства в десетката).

Второ място тази година заема баскетболното величие ЛеБрон Джеймс с приходи от 121,2 млн. Лидерът на "Лос Анджелис Лейкърс" е заработил ,2 млн. по договора си в НБА и млн. от спонсори.

Челната тройка допълва най-големият съперник на лидера в подреждането - Кристиано Роналдо. Португалският футболист, който в началото на сезона се завърна в "Манчестър Юнайтед" от "Ювентус", е получил възнаграждения в размер на 5 млн. - млн. на терена и млн. извън него.

Футболът има и трети представител в списъка на "Форбс" - бразилския съотборник на Меси в ПСЖ Неймар. Нападателят е четвърти с млн. ( млн. от заплата + млн. от реклама).

Най-много "позлатени" състезатели обаче има професионалният баскетбол. Освен Джеймс още три звезди от НБА фигурират в ранглистата - Стеф Къри ("Голдън Стейт Уориърс") е пети с ,8 млн., Кевин Дюрант ("Бруклин Нетс") е шести с ,1 млн., а Янис Адетокунбо ("Милуоки Бъкс") е десети с ,9 млн.

Най-изненадващо е присъствието в челната десетка на швейцарската легенда на тениса Роджър Федерер. 40-годишният ветеран, който не е играл официален мач от "Уимбълдън" през юли 2021 г., заема 7-о място с постъпления от ,7 млн. От тях Маестрото е спечелил на корта само 0 000, а всичко останало идва от комерсиални ангажименти.

Последните двама членове на богаташкия Топ 10 в спорта са боксьорът Канело Алварес ( млн.) и живата икона на американския футбол Том Брейди (,9 млн.). Десетимата най-скъпоплатени спортисти за 2022 г. са спечелили общо 1,6 млн., което е с 6% по-малко в сравнение с прихода на състезателите от класацията на "Форбс" през 2021 г. (,052 млрд.).

#Лионел Меси #ЛеБрон Джеймс #Кристиано Роналдо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"