Кадиев: Икономиката ни не е готова да приемем еврото толкова скоро

Кадиев: Икономиката ни не е готова да приемем еврото толкова скоро
A A+ A++ A

Не е реалистично да приемем толкова скоро общоевропейската валута, заяви финансистът и бивш депутат Георги Кадиев по bTV. Записаната в коалиционното споразумение прогнозна дата за приемането на еврото е 1 януари 2024 г.

Според Кадиев това е нереалистично, защото няма как да се справим с инфлация, която е чувствително по-висока от трите най-ниски в ЕС.

"Първо, в момента средната инфлация за еврозоната е около 7,6 за миналия месец, при нас - 12,4, като има държави в еврозоната, които са с по-висока инфлация от нашата. Второ, цялата ни икономика не е готова. Има много работа, която трябва да се свърши в тези 2 години преди приемането, докато сме в чакалните. Нищо не е свършено, включително и от фирмите на най-ниско ниво - промяна на счетоводство, промяна на софтуери... Банковата система не е готова, нищо не е направено", каза той.

"Чисто политически цялата работа е сбъркана още от правителството на Бойко Борисов и тогавашния финансов министър Владислав Горанов. Трябваше да има анализ, който да показва минусите и плюсовете от влизането в еврозона. Доколкото знам БНБ имат един анализ, който показва, че минусите са повече от плюсовете. Тогава го скриват този анализ, защото политически не е удобно", заяви финансистът.

По думите на Георги Кадиев влизането в еврозоната би значело повече инфлация и ако има криза с външните дългове на държави от еврозоната, България ще трябва да плаща и за тях.

#Георги Кадиев #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"