217275 статии       |       475 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85845| EUR 1.95583| GBP 2.28024|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Проф. Витанов: Кулеба стоя тук 4 дни, та целия свят да узнае че им даваме оръжие

5 май 2022, четвъртък / 11:40; Коментари: 0
Send to Kindle
Проф. Витанов: Кулеба стоя тук 4 дни, та целия свят да узнае че им даваме оръжие

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 05 май 2022 г., представи днес на стената си във Фейсбук математикът от БАН - проф. Николай Витанов.

Ето какво прогнозира противоречивият и ексцентричен експерт:

"Както винаги, първо пандемията, после войната.

Преди да почна, кратък коментар по формата. Формата е стандартна, числата всеки ден са текущите за деня. Ако ги следите, бързо ше придобиете интуиция, как се изменя обстановката. Ако изменението ви се струва бавно и безинтересно (няма екшън) то причината е следната: направил съм индексите така, че изменението да е такова с цел по-добра дългосрочна предсказуемост. Няма екшън. Има предсказуемост. И на оснавата на тази предсказуелост може да се взимат решения.

1. Това, което ни очаква в следващите дни е движение на броя на новите случаи нагоре - надолу. Вчера движението бе нагоре. Днес е надолу. Това движение нагоре - надолу се очаква да продължи докъм 20-ти май. Знаете, намираме се в зоната на хаоса на броя на новите случаи и очекването за движението на броя случаи е именно такова - да бъде хаотично.
Да видим с чисълца, какво е текущата обстановка.

2. Базовото репродуктивно число - днес е 0.84.
За тези, които не следят - вчера беше 0.85.
Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. "Втората фондация" е стабилен сценарий и държи здраво фронта. 35 дни след отмяната на извънредната епидемична обстановка. При практическа липса на мерки. Здравната система е подготвена и чака атаката на модифицирания Омикрон. Цел - да го провалим в опитите му да се разпространи масирано в България като го изтикаме към по-топлия период на годината. Виждате, че този план се реализира.

3. Ежедневната проверка за суперпожар. И днес няма. Няма суперпожар. Дифузното разпространение го угасихме.
Това ни е главната защита срещу модrфицирания Омикрон.
Както ви писах, трудно ще му е да го запали отново. Ето, бави се вече 35 дни. И защото угасихме дифузното разпространение преди да махнем мерките, броят на новите случаи на 100 000 човека тук е 10-на пъти по-нисък отколкото в някои страни в западна Европа. На това му се казва - да си направиш сметката.

Ето няколко контролни чисълца днес от индекса на дифузното разпространение
За страната - 0.19
София-град - 0.23
Пловдив - 0.17
Бургас - 0.20
Варна - 0.08
По южните граници
Благоевград - 0.14
Кърджали - 0.17
Смолян - 0.18
Хасково - 0.18
Ямбол - 0.33

Този индекс е различен от базовото репродуктивно число. С
него се следи състоянието с дифузното разпространение по области. Критичната стойност е 1.00. Над 1 - има дифузно разпространине. Под 1 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.
Виждате - обстановката засега е спокойна, стойностите на индекса са в пъти под 1. Има леко повишение в сравнение с вчера.
Дифузното разпространение го няма, "Втората фондация" държи обстановката под контрол. И Гергьовден се очертава да е спокоен. Виждате, че прогнозата, че празниците ще са спокойни, се сбъдва.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Броятна хоспитализираните и на тези в интензивни отделения полека спада на седмична база.
Нещата са под контрол.

4. Проверка за тотален локдаун. Има ли тотален локдаун? Няма. И локални няма. Забравихте какво беше това локдаун.
Забравихте, защото както " Хари Селдън" , сега и "Втората фондация" стои непоклатимо на пътя на локдауна и не може да бъде заобиколена.
5. Проверка на смъртността. Смъртността - полекичка спада. Броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, ще се увеличава. Бройката ще върви надолу към 0.
Но бавно.

6. Заключение от проверката - и днес, 35 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. "Втората фондация" е стабилна, здравната система
се справя с проблемите, прогнозата за спокойни празници се потвърди.
Дифузното разпространение е угасено, опитите на модифицираният Омикрон да го запали вече 35 дни са неуспешни. Предстоят дни, в които стойностите на индексите ще се движат нагоре - надолу. Място за притеснение няма.

7. Картите днес. Изглеждат доста добре. Не знам, дали да ви ги показвам всеки ден, измененията са бавни. Защо обаче са бавни? От метематическа гледна точка - бавноизменящите се параметри на системата поробиха бързоизменящите се и ги контролират в момента. Имаме класическа проява на основния принцип в синергетиката - принципа на поробване на параметрите. Повече за синергетиката може да научите от книгите на Хакен и Пригожин, а по-младите и поназнайващи математика - като дойдете дипломанти и докторанти в моята изследователска група. При Мориарти гарантирано ще научите занаята. Пък после ставайте Шерлок Холмовци. Всяко следващо поколение в известна стапен е отрицание на учителите си. Тъй, че ако искаш да станеш Шерлок Холмс, ела да учиш при Мориарти.

Не се очакват резки подскоци на броя заболели по празниците и след тях. Областите покрай гръцката граница са добре. На картата за 14-дневната заболеваемост все още има области в червено. Ситуацията е под контрол. "Втората фондация" се очаква да се справи с вноса на зараза покрай идващите празници и да ни отведе към спокойното лято.
Плановете на зловещия професор се изпълняват. Хайде кандидати за Шерлок Холмовци, идвайте да учите занаята.
Зловещ значи хем зъл, хем вещ. Като прихванете вещината, може е да се справите със злината. А може и да не се справите.
Dark side of the Force is pathway to many abilities some consider to be unnatural.

Може дави се струва странно младежи, но за да се оправяте в българското социално блато, трябва добре да разбирате и да владеете Тамната страна на Силата. Какво ще правите с нея, вече е втори въпрос.

Сега за войната.

1. Гледната точка в тези анализи ви е ясна - тази на Бисмарк.
Това придава на анализа необходимата конструкция, за да бъде солиден.
Знаете какво да гледате - беше ви казано не само тук, но и от американското разузнаване - гледате дали ще се появи големия краматорски котел и малките котлета из него. Имали ги днес. Още ги няма. Котелът и котлетата са индикатор за успех на руснаците. Липсата им - индикатор за успех на украинците. Извод - руското настъпление продължава, но котлите ги няма. Засега точка за украинската армия. Която е по-голяма от руската групировка там. Числеността засега компенсира техническото превъзходство на руснаците. С доста разход на пушечно месо. Но знаем, че битката там е между две велики сили и ще се води до последния украинец. Става дума за геополитеческо преразпределение. Какво тук значат няколкостотин хиляди загинали украински войници. Пешки на голямата шахматна дъска, както казваше Бжежински.

2. Обстановката покрай Краматорск. Руското настъпление там не е спряно. Но върви бавно. Което е и очаквано.
От основните цели на руснаците - Северодонецк, Лисичанск, Авдеевка, Славянск и Краматорск обаче не е превзето нищо. Очаквания - тежка артилерия, тежки оръжия. Инач руснаците нищо няма да превземат. Украинската армия направи няколко мобилизации, руската - не. В момента числеността на украинската армия е много по-голяма. Ако искаш да имаш успех, трябва да я понамалиш. С тежки оръжия. Няма масивно използване на тежки оръжия - няма успех. Което е и текущата ситуация по фронтовете.

3. Техническото пречупване. Гледаме, има ли го, няма ли го. Сега е момента да се види, какво е останало в двете армии. Нали така. Ако украинската армия не е технически пречупена, ще организира голямо контранастъпление. Ако е - ще седи по бункерите и ще се отбранява. Ето ви го теста, гледайте и си правете изводите сами.
Техниката, която украинската армия имаше в началото на войната си замина в срок - до 15 април, както ви беше прогнозирано. Нещата се крепят на западните оръжейни доставки. Спрат ли доставките, ситуацията бързо ще се влоши. Не случайно украинския министър на външните работи стоя 4 дни тук. Което си беше глупост - да разбере целия свят, че им доставяме оръжие. Най-добрите работи се вършат тихо и зад кулисите. Но като е известно, Ганьо обича да се бие по косматите гърди - във Виенската баня, де, да не си помислите друго. Тия нещо стават само във Виенската баня, а каквото гнило има - то е само в Дания според признанията на един тамошен със синя кръв.

4. Психическото пречупване
Няма изменения на фронта на психиката. Двата воюващи народа са добре хванати в клещите на пропагандата. У нас вчера шамари са радавали по митинги и контрамитинги. Абе хора, гледайте от гладната точка на Бисмалк - това ще ви нахрани ли? Ще ви напои ли? Няма. Виж, да ви отвлече вниманието от текущите проблеми - ще свърши работа. Но таво е то пропагандата. Народа като цяло обаче не кълве и не му се занимава с тая война. Има си други, доста по-насъщни проблеми.

5. Нека сега да погледнем към тази война от гледната точка на един по-сериозен тактически анализ.
Бързина на решенията и страховити атаки не виждаме. Заблати се тая война. Което и очаквах - че ще е дълга, с много жертви за руснаците. Това сега е ясно, но аз го очаквах още като почна войната.

Победата изисква разсъдливост, упоритост и находчивост. Разсъдливост има и в двете страни, упоритост също. Находчивост не се вижда - млатят се по стар съветски образец - с много жертви.
Няма да пиша повече затова днес, защото имам друга работа. Утре ще компенсирам.
Добре, стига за днес. Вървим напред и помним Бисмарк за войната и лъжата. И ето днешната сентенция от него, за да се поразмислим:

- Даже победоносната война е зло, което трябва да бъде предотвратено от мъдростта на народите.
Че е бил прав, сега го виждате с очите си. Че народите са позабравили какво е война и са поизпростяли - и това го виждате. И нещо интересно. Българският народ не му се занимава с тая война. Значи е мъдър съгласно Бисмарк.
Пропагандата не може да го помръдне. Значи е лоша. Така де, това казвам и аз - лоша е. Хванал съм се за главата от аматьорщината там.

И тъй, предстои да видим какво ще има да става.
Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля."

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: