Кантарджиев със страшни подробности за новата болест, удряща черния дроб на децата

Кантарджиев със страшни подробности за новата болест, удряща черния дроб на децата
A A+ A++ A

Аз алармирах преди 3 седмици за съществуване на такава болест, която трябва да се проследява и да се търси активно. Преди дни МЗ взе мерки. На сайта на националния център има данни за това състояние. Засега в България няма описан такъв случай. Случаите по данни на СЗО са някъде около 288. Във Великобритания са около 111. САЩ 12, Израел 12. Това са последните данни. 

Това съобщи д-р Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ, говорейки за новата болест по децата, която поразява черния им дроб. 

Проследява се около 1 милиард население, уточни той. 

"Много малък брой случаи, но кое е опасното - че не знаем какъв е причинителя. Великобритания алармира първа на 5 април. Оказаха се деца в пълно здраве, които не са боледували последния месец, изведнъж влошаване на общото състояние с прояви на общ остър хепатит, пожълтяване, повръщане, бял цвят на изпражненията.

Типична картина на хепатит. За съжаление във Великобритания и другите европейски държави, включително съседни нам държави, какво се оказва, че някъде около 10% тежко карат това състояние и дори се е стигнало до необходимостта до чернодробна трансплантация", разкри още Кантарджиев. 

"Болестта се развива в рамките на дни. Тъй като медицината и родителите, поради широкото използване на хепатитната ваксина, вече малко се говори за хепатит при децата, затова нашето общество е доста напрегнато. Трябва да се проследяват случаите. Трябва да се знае че при една голяма част от децата се откриват наличие на аденовирус.

Това е една група вируси, които са разпространени в обществото със сезонен характер, обикновено пролетно. Една част от тези вируси засягат очите, правят много силно възпаление на очите. Много силно неприятно, много болка. Има четири групи от този вирус, които причиняват проблеми на храносмилателната система. Чрез секвениране е установено, че този аденовирус го има при повече от половината от случаите", разказа още вируслогът. 

"Предположенията за появата на болестта са няколко. През двете години на К-19 нямаше разпространение на много вируси, груповият имунитет е намалял, затова е възможно по-сложно протичане. Второто предположение е децата да са били болни първо от К-19. 

Искам да превара антиваксиръите, Децата не са ваксинирани. Второ нещо много важно. Тези деца не са кърмени от майки, които са ваксинирани. Случаите са сред деца до 6-7 годишна възраст, като най-голямата честота е до 3 годишна възраст. Най-важното, има лечение. 

Второ, което трябва да е знае - гамаглобулините имат терапевтично действие при тези случаи . И най-важното, тъй като този вирус е много по- различен от коронавируса, тоалетните кърпички със спирт вече не действат. Трябва да се гледат кърпички с хлор. Много е важно децата да си мият ръцете и да се ползват кърпички с хлор. 

Възможно е децата да се разболяват, защото не са били в контакт с аденовируси. Може да има генетично предразположение. На 100 % не сме сигурно, че е виновен аденовируса. Малко са случаите и доста неща не се знаят. Вирусът се предава с предмети, повърхности, ръце", продължи Кантарджиев. 

Той категорично подчерта, че родителите трябва да внимават за следните симптоми - пожълтяване на кожата, свързано с повръщане и  бели изпражнения при децата. 

Д-р Кантарждиев също каза, че до една седмица ще времето вече ще е топло, затова трябва да не оставяме храна навън повече от 3 часа храна извън хладилника. Също така да не се ходи по тревни площи, за да не ни ухапе кърлеж. При премахване на кърлеж винаги се взима еднократно антибиотик. Много е важни косенето на тревните площи и обработването им. Също общините трябва да отровят ларвите на комарите във водоемите. 

К-19 въобще не е изчезнал. Днес са 400 случаите. Малкият брой се дължи на силно занижения брой на изследванията. Вирулентността на микроба отслабна драстично. Минал е през по-голямата част от населението на България. Най-опасното е възрастните хора, които две години се криха и се пазиха, трябва на края на лятото да се ваксинират. Кампанията по ваксинирането продължава и към края на лятото трябва да се ваксинират. 

#Тодор Кантарджиев #черен дроб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »