Телефоните на испанския премиер са били подслушвани и хакнати с израелски "Пегас"

Телефоните на испанския премиер са били подслушвани и хакнати с израелски "Пегас"
A A+ A++ A

Телефоните на испанския министър-председател Педро Санчес и на неговата министърка на отбраната Маргарита Роблес са били незаконно подслушвани "отвън" с помощта на израелския шпионски софтуер "Пегас", съобщи испанското правителство, цитирано от АФП.

Нелегалното прониквани в мобилните апарати е станало през май и юни миналата година, пише испанският всекидневник "Ел Паис". Според него от смартфона на Санчес хакерите са откраднали 2,6 гигабайта информация при първата атака и 130 мега байта при втората. Информацията извлечена от устройството на Роблес е по-малко.

Тревожното в двата случая е, че не се знае предметът на откраднатите данни. Атаката е била по служебните, а не по личните номера на двамата. Властите са започнали проверка на мобилните телефони на всички членове на изпълнителната власт.

„Когато казваме външни намеси, имаме предвид, че те са чужди на държавните агенции и нямат съдебно разрешение от нито един официален орган. Ето защо ги класифицираме като незаконни и външни. Засега не сме приключили проверката на терминалите на правителството като цяло”, каза Феикс Боланьос, министър, който отговаря за връзките на министър-председателя с парламента и с министерствата, цитиран от "Ел Паис".

#Испания #подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »