Гърция ще плаща на „Газпром”, без да нарушава санкциите срещу Русия

Гърция ще плаща на „Газпром”, без да нарушава санкциите срещу Русия
A A+ A++ A

Гърция планира да плати през следващия месец на руския доставчик на газ "Газпром" по начин, който няма да наруши санкциите на Европейския съюз срещу Русия, заяви министърът на енергетиката Костас Скрекас.

В сряда "Газпром" заяви, че е спрял доставките на газ за България и Полша, след като те са отказали да платят в рубли, като по този начин Кремъл предприе най-строгите досега ответни мерки в отговор на международните санкции след инвазията в Украйна на 24 февруари.

Гърция, която разчита на руски газ за повече от 30% от годишните си нужди, има договор за доставка с „Газпром”, който изтича през 2026 г., съобщава „Катимерини”.

Следващото плащане от страна на основната гръцка газова компания DEPA към "Газпром" за доставките на газ през април трябва да бъде извършено на 25 май, заяви енергийният министър пред гръцкото радио Skai, без да уточнява в каква валута ще бъде извършено плащането.

"Ще платим по начин, който няма да наруши санкциите и ще гарантира енергийната сигурност на страната ни", каза Скрекас.

"Газпром" предложи начин на плащане. Това има правни, финансови и политически аспекти. Ние оценяваме всички тези аспекти", каза той и призова по време на срещата на министрите на енергетиката на ЕС следващата седмица да се постигне съвместен отговор по въпроса.

Според новата руска система за плащане купувачите ще депозират евро или долари по сметка в Газпромбанк, която ще ги конвертира в рубли, ще ги превежда по друга сметка - собственост на чуждестранния купувач, и ще преведе плащането в руска валута на „Газпром”.

Планът разедини държавите-членки на ЕС.

Говорителят на гръцкото правителство Янис Ойкономю заяви, че конвертирането на евро в рубли е технически въпрос.

"Плащали сме в евро и ще плащаме в евро. Как те ще бъдат конвертирани в рубли е въпрос, който предстои да бъде изяснен", каза той на редовен брифинг за медиите.

"Вярвам, че процесът ще стане кристално ясен до края на май, когато трябва да извършим плащането към „Газпром”."

Източник: БГНЕС

Снимка: Газпром - Русия

#Гърция #Газпром #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »