Удар по джоба на туристите с коли в Албена и Балчик

Удар по джоба на туристите с коли в Албена и Балчик
A A+ A++ A

От 1 май в курорта „Албена“ влизат в сила новите правила, определящи цените за престой на автомобили за сезон 2022.

От началото на май паркирането в Зелената и Синя зона в курортния комплекс ще струва 10 лева, а на паркинг „Автогара“ – 5 лева. Толкова ще се таксува и от началото на месец октомври.

През активния летен сезон, от началото на юни до края на септември, Зелената и Синя зона зона поскъпват на 20 лева.

Таксите се начисляват в зависимост от избраната зона за паркиране, а първите 30 минути са безплатни. Ставките са разделни в три времеви периода от годината, начислявани за всеки 24 часа престой.

Всеки водач, който влиза в курорта с автомобил, получава индивидуален билет при влизане, съдържащ дата и час на пристигане. Таксата за паркиране се заплаща преди напускане на Албена, чрез специализирани автомати, лично мобилно устройство на клиента, сканирайки уникалния QR- код на всеки издаден билет, както и на всички рецепции на хотелите в Албена.

Курортният комплекс осигурява екологични алтернативи за придвижване на негова територия - електрически автобуси, велосипеди, рикши и колички за голф, а плажът е свързан с парковата зона, посредством открит ескалатор. Обособени са паркоместа за хора с увреждания, отбелязани със съответната маркировка. Цените за тяхното използване са идентични с останалите, уточняват от курорта.

Междувременно с 14 гласа „за“ и четирима „въздържал се“ беше одобрена Наредбата за платено паркиране в община Балчик. Цената е 1 лев на час, а обхватът: пло­ща­ди­те Морска гара и Ри­бар­ски, части от ул. “При­мор­ска” и “П. Яво­ров”, ули­ци­те в цен­тъ­ра “Иван Ва­зов” и “Л. Ка­ра­ве­лов”. Таксуванетоще бъде целогодишно в часовия диапазон 10,00-22,00 часа. Слу­же­бният абонамент за месец е 150 ле­ва, а локалното пар­ки­ра­не по пос­тоя­нен ад­рес в си­ня зо­на - 30 лв./го­ди­на (за до два автомобила). Оператор е общинското дружество „Кибела 2014“, съобщи БНР.

Платеното паркиране ще важи за всички календарни дни впериода 1 май – 30 септември, а през останалото време – в работните дни. Тарифата за 24 часа ще е 10 лева, а не 5 лева, както беше внесено първоначално. Промените бяха одобрени по предложения на бюджетната комисия и съветника Симеон Господинов. 

Снимка: Albena.bg

#Албена #Балчик #Синя зона #Зелена зона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"