Алибегов: Издъхваме, над 25% от бизнеса вече фалира

Алибегов: Издъхваме, над 25% от бизнеса вече фалира
A A+ A++ A

Издъхваме, над 25% от бизнеса вече фалира. Това каза в ефира на „Денят на живо” по NOVANEWS  председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. По думите му разходите в бранша, спрямо предходни години са нараснали близо три пъти.

„Не ни притеснява, че няма да има газ или петрол- ще ги има. Притеснява ни обаче на каква цена. Бизнесът се притеснява и като чуе, че правителството има готов план, в който ние не сме участвали. Лекотата, с която се съобщава, че има само 20% увеличение на цените също е доста странна. Стоките в нашия бранш пристигат с 15-20% по-скъпи доставни цени. Като добавим към това поскъпването на електрическата енергия, въпреки компенсациите, бизнесът се гърчи, опитвайки се да плати високите сметки. Разходите ни спрямо предходни години са нараснали близо три пъти. Няма как обаче това да се отрази в цената за крайния клиент. Представете си какво ще стане, ако едно кафе струва 6 лева например?”, коментира той.

Според председателя бизнесът се стреми да не вдига цените, но започва да издържа все по-трудно.

„Всичко, което се трупа като допълнителни разходи, яде от печалбата ни и в един момент печалба няма. Действия от страна на държавата също”, каза още той.

Не се прави разлика между социални и икономически мерки, смята Алибегов.

„Притеснителни са последните реплики на министър Асен Василев за ДДС-то. Или нищо не разбира, или всичко се прави с цел повлияване на общественото мнение. Той не е намалил никакво ДДС, то беше намалено по време на пандемията. Няма никаква причина да бъде намалена ставката. С намаляването на ДДС-то, минималните осигурителни доходи за бранша станаха 800 лева”, допълни той.

 Ричард Алибегов коментира още, че украинските бежанци у нас нямат желание за стартиране на работа в бранша.

„Продължаваме да внасяме работна ръка от Киргизстан и Молдова”, допълни той.

#ричард алибегов #ресторантьори #фалити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »