Петков: У нас има политически и икономически кръгове, пряко защитаващи руските интереси

Петков: У нас има политически и икономически кръгове, пряко защитаващи руските интереси
A A+ A++ A

Изпълнителният съвет на "Продължаваме промяната" представя политическите и икономическите си виждания за случващото се днес. Това обяви премиерът Кирил Петков на пресконференция.

„ПП е политическа партия, която ще защитата изцяло българския интерес – независима, свободна и просперираща България. За съжаление, в близкото и по-далечно минало, Русия е третирала страната ни като пета колония. У нас има много политически и икономически кръгове, които пряко защитават нейните интереси”, допълни министър-председателят.

По думите му през последните 3 месеца гръцката връзка е била по-активно строена, отколкото през последната година  и половина, пише nova.bg.

„Това е едностранен акт, с който е нарушен договорът между „Булгаргаз” и „Газпром”. Ние направихме плащане, но въпреки това газът беше спрян. Това означава, че имаме една страна, която е некоректна. Това не ни учудва. Очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още през февруари. Незнайно защо диверсификацията на България се свързваше с т. нар. гръцка връзка. Без нея ще можем да доставяме около 20 млрд. куб. м. – предимно от Турция. Потреблението на страната ни е 3-3,5 млрд. куб. м. Така че да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма”. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Той обясни и защо Николай Павлов беше отстранен от поста си в „Булгаргаз”.

„Булгаргаз” има договор за доставка на 1 млрд. куб. м азерски газ на година, и то на по-ниска цена. През септември миналата година Павлов подписва анекс, с който се отказва от тези доставки. Щетата от това е между 500 000 и 1 млн. лв. на ден. МВР събра данни срещу Павлов и те бяха изпратени на Прокуратурата. До момента тя не е направила нищо по въпроса", каза още вицепремиерът.

„Работим по общоевропейско решение, така че цената да стане по-ниска от тази, на която купувахме от „Газпром”. Към момента сме говорили с Гърция и Италия за общи доставки. Утре имаме срещи в Брюксел, за да ускорим работата по тези общи покупки. Това, което виждаме в момента, е безпрецедентна икономическа агресия срещу България”, категоричен е Василев.

По думите му руският посланик у нас - Елеонора Митрофанова, си е позволила изказвания, които не са в съответствие с поста й.

"Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търси конфликт, нито война. Но когато тя дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. И това трябва да е ясно на всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни насилва, да ни изнудва и да ни казва какво да правим, приключи. И в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресор", обяви финансовият ни инистър и подчерта, че България не е няма да бъде васален придатък.

Според него позицията на президента Румен Радев за това, че ще въоръжаваме Украйна, е позорна. Ще помогнем на Украйна да победи, защото алтернативата е много страни да станат васални придатъци. Смятам, че Украйна ще победи и ние трябва да й помогнем по всякакъв начин.

 Снимка: Стоп кадър

#пресконференция #ПП ПП #Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »