Понесоха Чудотворната икона от Бачково с молитви за мир ВИДЕО

Понесоха Чудотворната икона от Бачково с молитви за мир ВИДЕО
A A+ A++ A

Чудотворната икона на Света Богородица отново поведе стотици вярващи по 6-километровия път от Бачковския манастир до местността Клувията.  По традиция шествието се провежда на втория ден на Великден и събира хора от цяла България. Много от тях идват, за да намерят чудотворно изцеление срещу болести. Зад иконата вървяха и много жени, които се надяват да се сдобият с рожба, защото Бачковската Богородица се слави с помощта си за бездетни.

Много миряни идват всяка година за шествието, за да се докоснат до лика на Божията майка. Сред тях е и Венета Лалева, която още преди 23 години идва, доведена от леля си, с надеждата чудотворната икона да ѝ помогне да зачене. Чудото се случва само няколко месеца по-късно. Жената споделя, че от тогава почти не пропуска празник, в който да не дойде до манастира. 

"Както на всяка такава лития се молим възкръсналият Христос да благослови целия свят, да го осени с мир, благоденствие, с братолюбие и да направи Господ всички нас по-добри", каза Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.

По думите му, заради войната в Украйна тази година всички молитви са за мир. 

Оригиналът на Бачковската Богородица от близо 10 години се пази под ключ, а за шествието се вади нейно точно копие, което е благословено и също има чудодейна сила.

За да се случат молитвите най-важна е вярата, поучават винаги монасите от манастира.

За Бачковската Богородица се знае, че се е появила в манастира в началото на ХІV в. Една от версиите е, че е била подарена от братята грузинци Игнатий и Атанасий. Но другата хипотеза, която има и повече привърженици, е далеч по-интересна.

Тя гласи, че иконата е „прелетяла“ от един грузински манастир (заради проявено към нея пренебрежение) и кацнала в местността Клувията. Събитието било ознаменувано със сияйна светлина, която превърнала нощта в ден.

Двама пастири – брат и сестра, три нощи наред съзерцавали негаснещите пламъци и отишли да видят какъв е този чуден огън. Те съобщили в манастира и братята с лития пренесли иконата в църквата „Св. Богородица“. Поставили я на иконостаса. За обща изненада сутринта мястото й там се оказало празно. Иконата „избягала“ пак в Клувията. Понесли я обратно в манастира, но следващите дни чудното „бягство“ се повторило, а след това и потретило.

По някое време на един от монасите му се присънила св. Богородица и казала, че ще остане в манастира, ако й отредят специално място – вдясно при входа на храма, за да вижда кой с какво сърце влиза в Божия дом. Дева Мария заръчала и всяка година на втория ден на Великден да я носят до старото й място. Така и направили: поставили я на трон вдясно от главния вход, където е и днес. А на втория ден на всеки Великден с лития я отнасят до Клувията, като се отслужва и молебен.

Според поверие, който носи иконата по време на шествието, молитвите му ще бъдат чути, а греховете му – опростени.

Източник: "Марица"

Снимка: Наташа Манева/Марица

 

#Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »