Зайкова за инфлацията: Трябва да се помисли дали да се задържат цените, или да се повишат доходите

Зайкова за инфлацията: Трябва да се помисли дали да се задържат цените, или да се повишат доходите
A A+ A++ A

Когато мислим за инфлацията, трябва да си поставим цел - дали да задържим цените, дали само да помагаме и на бизнеса, и на домакинствата, или да помислим как без напрежение да повишим доходите така, че домакинствата да не бъдат ощетени. И когато си поставим цели, тогава да избираме мерките. Това заяви икономистът и бивш депутат от "Има такъв народ" Мика Зайкова пред БНТ. 

Според нея обаче, при всички положения, най-употребяваните стоки бързо ще изчезнат, ако се сложи таван на цените. Ако се сложи таван на цените, има голям риск да изчезнат стоките по магазините, прогнозира Богомил Николов от Национална асоциация "Активни потребители". 

Освен това, ситуацията се мени - в даден момент калкулацията може да е една, след това да се промени. Затова много по-важно е да се вгледаме в причините, които водят до тази инфлация, обясни Николов.

От своя страна председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов заяви пред БНТ, че намаляването на ДДС се случи преди 2 години в сектора на ресторантьорството.

Това била строга икономическа мярка, за да останат повече пари в бизнеса, който 8 месеца не работи заради ковид, а през другото време беше строго ограничен, обясни Ралибегов.

Внушенията на финансовия министър, че намаляването на ДДС не е довело до отклоняване на цените, е абсолютно отклоняване на вниманието, добави Алибегов. С това се съгласи и Мика Зайкова, според която намаляването на ДДС и акциз трябва да е на европейско равнище.

 

 

#Мика Зайкова #инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »