Какво ще прави Украйна с кума на Путин?

Какво ще прави Украйна с кума на Путин?
A A+ A++ A

Проруският политик, заподозрян в държавна измяна, Виктор Медведчук, е един от провокаторите на пълномащабната агресия на Руската федерация срещу Украйна, убеден е украинецът съветник на ръководителя на кабинета на президента Зеленски - Михаил Подоляк.

В интервю за Радио НВ той разказа колко активно Медведчук сега дава указания на служителите на реда и дали е възможно да го разменят за Мариупол. И обясни от какво зависят сега преговорите с Русия.

— Медведчук се обърна към украинския президент Владимир Зеленски и диктатора Владимир Путин с предложение за размяната му за Мариупол. Чия беше инициативата? Веднага след ареста от кабинета на президента обявиха, че той може да бъде разменен.

- Първо, Медведчук е елемент от войната, тоест човек, който по-специално е провокирал агресия от Руската федерация срещу нашата страна.

Второ, след като показахме, че Медведчук е заловен, със сигурност имаше предложение от президента ни. Готови сме да разменим този субект за определен брой наши военнопленници, защото за нас нашите хора са много по-важни.

Трето: Самият Медведчук иска да намери изход от ситуацията, защото осъзна, че никой няма просто ей така да го размени, че ще има големи проблеми, защото ще трябва да свидетелства какво прави от 2014 г. в Украйна; защо дейността му доведе до толкова мащабна намеса на Руската федерация на наша територия.

Това беше негова инициатива: да се предложи в замяна на жителите и защитниците на Мариупол.

Според мене това беше единствената формула, по която беше възможно да се предаде този субект и да се изведат всички наши хора от Мариупол, за да не загинат там, като се има предвид как Руската федерация води войната. Има бомбени килими - и крилатите ракети, и артилерията безспирно млатят "Азовстал". Но, както виждаме, реакцията от руска страна беше очаквана: те игнорират този субект, който, както разбирам, ги е измамил с много пари и в същото време постоянно ги е лъгал.

- Показанията на Медведчук може би са по-ценни от размяната му за украински граждани?

- За мене животът на героите в Мариупол е много по-ценен. Всичко друго ще оправим, а животът е безценен. Още повече, че тези хора, които днес защитават Мариупол, са символи на Украйна, Всяка цена е добра, за да ги изведем оттам.

Мисля, че Медведчук свидетелства много интензивно днес и ние ще установим всичко. Ще разберем много. Как Медведчук (който беше на дъното, никой не го помнеше) стана най-мощният медиен олигарх от 2015 до 2018 г. Надявам се, че ще успеем да получим отговори кой му е помогнал да стане олигарх както в медиите, така и в енергийния сектор в Украйна. Без помощ (и не само от руска страна) това е невъзможно.

Мисля, че днес той дава показанията си много, много интензивно, защото иска да живее. Това е много страхлив човек, от всичко го е страх. С такива хора винаги има само показни неща. Днес виждаме човек, който наистина, наистина иска да оцелее, осъзнавайки, че нито Русия, нито дори Украйна се нуждаят от него.

- Вие сега намеквате за петия президент Петро Порошенко, когато говорите за онези украинци, които биха могли да помогнат на Медведчук да стане влиятелна личност? Или за някого другиго?

- Не намеквам. Казвам, че днес трябва да получим конкретни законно записани доказателства от г-н Медведчук, защо, как и благодарение на кого той успя да стане олигарх в Украйна. Искам да го установим - какви имена ще назове. Тогава ще ги обсъдим с вас.

- Ако Русия се съгласи с размяната на Медведчук за цивилни и войници от Мариупол, това ще означава ли, че оставяме Мариупол под контрола на руските окупатори?

- Вече няма град, унищожиха 90-95% от инфраструктурата. Не можем да си тръгнем — това е украински град. Всички градове днес, които са под окупация, по-специално в южната част на Украйна - Херсон, Геническ, Нова Каховка - това са всички наши градове, 90% от хората там са наши. Там временно са разположени някакви варварски въоръжени сили на Руската федерация. Не смятаме, че сме им дали тези градове, нали? Ще ги вземем обратно. Същото - и с Мариупол.

Ако, за да оцелеят хората, трябва да ги изведем, нека ги изведем. Това не означава, че руснаците ще държат Мариупол под контрол. Изобщо не знам какво може тази армия да държи под контрол, като се има предвид фактът, че дори в източната и южната част на Украйна имат изключително негативно отношение към тях.

- Как си обяснявате, че Русия не отговори на призива за размяна на Медведчук? Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че той също е гражданин на Украйна. Може ли това да означава, че Кремъл не се нуждае от Медведчук?

- Искам всички да започнем  да се уважаваме от гледна точка на това, че сме голяма държава. Не трябва да мислим, че Русия е велика страна. И не бива да приемате човек като Медведчук, е повлиял на нещо, защото е нечий кръстник. Всъщност той е просто гастарбайтер, който е бил в Украйна с руски политически пари. Взел нещо, разказвал едни приказки, че е влиятелен тук: дайте му повече пари и той ще организира преврат тук, парламента ще контролира и т.н. Всичко това са приказки.

Никой не се нуждаеше от Медведчук нито тук, нито там. Така се развиха обстоятелствата от 2015-2018 г.: чрез връзки в Украйна той доказа на Русия, че може да повлияе на нещо тук. Те видяха, че неговата медийна, политическа и бизнес активност расте. Както разбирам, днес руснаците искат да се отърват от всички тези „обещаващи“ субекти, като Медведчук, който ги подведе много, много. Русия, използвайки Медведчук, смяташе, че 80% от  хората в Украйна са проруски настроени. Медведчук им го е казал, нали? Има и такива като [Евгений] Мураев - същия, но още по-агресивен, приказлив. В края на краищата и той тичаше в Москва и разправяше там, че тук има 80% проруски контрол.

Искам да разберем, че това са много малки хора и руснаците нямат нужда от тях. Може би са им необходими, за да разчистят някакви сметки с тях. Да представят на Медведчук сметката и да му кажат: „Приятелю, дадохме ти толкова много пари, но къде са те? Върни ги".

Мариупол например за руснаците е символ на непобедимостта на Украйна. Днес те са обърнати към някаква имперска, нацистка символика. За тях символът на несъкрушимостта трябва да бъде унищожен до корен – да изтрият Мариупол от лицето на Земята.

- Путин отговори на високопоставени представители на ЕС (канцлера на Австрия, министър-председателя на Италия), че сега „не е време“ за преговори. Това означава ли, че преговорите са в безизходица? Ще реши ли битката за Донбас хода на тези преговори?

- Днес ключът е Донбас и руснаците вече обявиха, че започват втората фаза. Като цяло ми е много интересно да ги гледам: това са хора, които лъжат, измислят, вече са във втора фаза. Преди това казаха, че ще превземат Украйна за три, а максимум за пет дни. Но, за съжаление, все още ще имаме много мощни военни сблъсъци в източната част на страната, не само в Донбас, но и в Харков, и в посока Харков, и тогава вече ще разберем кой от нас къде отива.

По отношение на преговорния процес. Имахме много успешно формулирано решение как да излезем от войната и как да получим безспорни гаранции за сигурност за Украйна от гледна точка на това да не се повтаря подобна ситуация, когато [оставаме] лице в лице с много агресивна империя, наречена, за съжаление, Руска федерация. Не знам защо трябва да се наричат така, да, а не варварската федерация. Имахме обаче комюникето от Истанбул, което фиксира повече или по-малко разбираема формула, че определени държави ще стоят до Украйна за постоянно.

След това получихме ужасно фантастична история в района на Киев, която значително промени фона на преговорите. След Буча вече не е възможно преговорите да се водят сухо. След това имаше Краматорск – убийства на хора на гарата, а след това имаме Мариупол, който днес се унищожава физически и там има деца. Вече не е възможно преговорите да се възприемат неемоционално, както трябва да се възприемат. Фонът е много тежък, обвързващ.

Но работещите правни подгрупи финализират договора за гаранции за сигурност за Украйна по отношение на нейното съответствие с международното право. Водят се политически консултации на ниво политически съветници на страни с потенциални гаранти. Всичко върви, но успоредно с очакването какво ще се случи на полетата на конфликта.

- Чуждестранни медии съобщиха, че Роман Абрамович отново посети Киев. Защо идва, каква роля играе в тези преговори сега?

- Нямам информация защо е дошъл и дали изобщо е дошъл, това е първото.

Второ, той е член на руската делегация преди всичко, но там играе ролята на посредник, който трябва да направи така, че диалогът все пак се осъществи, като се вземе предвид нашето много негативно отношение към руската делегация или руската делегация , която продължава да вярва, че се занимават с някакъв вид денацификация, у нас. Тоест, задачата му е да изглади тези ъгли.

- Имаше информация, че руските нашественици искат да мобилизират мъже от Мариупол и Херсонска област. Как можем да предотвратим това, ако това е вярно?

- Има такава информация, но бих бил много внимателен към нея, защото има много фалшификати. Руснаците хвърлят много такъв информационен боклук за пропагандни цели, за да създадат паника.

Според мене е невъзможно да се организира мобилизация в Херсонска или Запорожка област, защото там няма лоялност към руснаците. Хората ще вземат оръжие и ще преминат на страната на украинските войски - това е очевидно. И не виждам смисъл в това, защото все още имат много буряти, които могат да бъдат докарани. Те не ги смятат за хора.

Независимо от броя на убитите, Русия се преструва, че няма значение. Хората ходят на паради и викат: „Да изпратим още повече хора, нека избият украинците!“ Те вярват, че ни убиват, а не вярват, че умират масово, на партиди.

По-реалистично ми се струва, че на практика ще унищожат целия генофонд на престъпните анклави, наречени "ДНР", "ЛНР". Така престъпните анклави ще изчезнат, защото хората вече няма да ги има – всички ще ги смелят във войната.

Те ще унищожат "генофонда" в Крим. И това е много добре, защото те заселиха своите, отново, буряти и други, в Крим.

Руснаците не са европейци, те не знаят как да ценят човешкия живот. Не им пука.

- Русия депортира украинци на територията на Руската федерация или в окупирания Донбас. Разбираме ли защо го правят? Как могат да използват тези хора?

- Има информация, че всички украински граждани, които са били откарани през филтрационни лагери, са изпратени в някои отдалечени кътчета на Русия. Това е много подобно на това, което направиха през 40-те години на миналия век, когато частично разселиха народи, които не бяха лоялни към Съветския съюз.

Това е такава традиция, технология за замъгляване на нацията. Тоест, прати ги на място, където ще бъдат третирани отвратително, с омраза, за да унижат тези хора. Разбира се, 90% от хората, които са отвели в Руската федерация, са били принудени да отидат там, защото нямало хуманитарни коридори към Украйна. Хората бягаха от обстрела им, а след това вече нямаха възможност да се върнат - отнемаха пари, телефони, събличаха ги, проверяваха, гледаха татуировки.

Ще вземем всички. Това не е въпрос. Ще вземем всички наши граждани, всички наши ще се върнат в Украйна. Няма Руска федерация - това е държава, която завинаги ще бъде страна-парий. Точка Там ще бъде невъзможно да се живее, да се прави кариера, да се учи. Руският паспорт ще бъде много лош: няма да позволява на хората да се чувстват комфортно в цивилизования свят. Нашите граждани определено са от съвсем друго ценностно измерение. Не им трябва Руската федерация, те няма да се намират там, просто няма да оцелеят! Защото нашите ценности са ценностите на свободата, а техните ценности са ценностите на лагера и охраната!

- Водят ли се вече преговори с руската страна за връщането на украински граждани, които те депортират?

- Сега се подготвяме. Това е на ниво (вицепремиер - министър на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина) Верещук. Готвим се да говорим за размяната на затворници като цяло, в частност при завръщането на нашите граждани.

Има планове, но всичко трябва да бъде законно подготвено, защото това са руснаци - не е възможно да се говори с тях просто като човек, трябва да говориш с тях чисто законно.

- Писахте за опасността от глад в Европа и света, за продоволствената криза, за военната сигурност, за зависимостта на Европа от руските енергийни източници. Какви аргументи работят най-добре за нашите западни партньори сега?

- На нашите западни партньори по-добре въздействат, колкото и ужасно да звучи, аргументите за масовото насилие над нашите жени, срещу нашите деца. Те го приемат много тежко емоционално. И това предизвиква обществена реакция на Запад.

Те виждат, че се борим с варварска цивилизация, която днес, в 21 век, масово изнасилва жени и убива деца. Това много силно емоционално измести общественото мнение в Европа. Това е първото.

Второ. Те са под аргумента, че забавянето, а не налагането на пряко или непряко ембарго върху руските енергийни носители ще бъде удължаване и разширяване на войната. Страхуват се от разрастването на войната. Защото виждат, че руснаците бомбардират градовете ни все повече и повече с ракети, без изобщо да се маскират, удрят цивилна инфраструктура, пренебрегвайки всякакви правила на войната. Тоест разширяването на конфликта, включването на все повече и повече оръжия. Това е много страшно за европейците. Те разбират, че руснаците могат да разширят конфликта дори на територията на съседните ни държави. Това са двете основни причини, които ще накарат Европа да въведе строга санкционна политика, а шестият пакет вече съдържаше енергийни санкции и ограничения.

- А как оценявате способността на Русия да преживее санкциите?

- Вие задавате въпроса може ли тя да съществува на ниво 15 или 16 век. Те няма да имат нищо – нито комфорт, нито пари, нито технология. Отделна малка част от хората свикнаха с комфорта (това са Москва и Санкт Петербург), а всички останали могат да живеят в землянки. Струва ми се, че когато имат увеличение на безработицата, увеличение на цените на храните (това вече съществува), недостиг на храна, много висока инфлация, обезценяване на рублата - това ще създаде вътрешен конфликт. Те ще оказват натиск върху елита си, защото могат да живеят в лагера, но все пак искат да ядат. Тоест хладилникът ще спечели.

Въпрос: поради какви санкции и колко скоро ще бъде? Ако има санкции за енергийните носители, това ще стане много, много бързо – месец, два, три максимум. Ако ги няма тези санкции, може би 8-12 месеца. Не става въпрос за връзката с войната.

Русия, все едно, ще стигне до дъното.

Източник: ClubZ

#Виктор Медведчук #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »