2 г. след смъртта на Милен Цветков убиецът му - Кристиан, получи щедър бонус

2 г. след смъртта на Милен Цветков убиецът му - Кристиан, получи щедър бонус
A A+ A++ A

Прокуратурата и близки на убития при катастрофа журналист Милен Цветков искат по-тежко наказание за дрогирания шофьор, предизвикал зверския сблъсък навръх Великден преди две години. 23-годишният Кристиан Николов получи само 9 години затвор за смъртоносния удар и това предизвика гнева на роднини и приятели на телевизионния водещ, пише Труд.

Николов прекара година и половина в ареста, след което остана под домашен арест и тези срокове му се приспадат от присъдата. До нейното разглеждане на още две инстанции и окончателното й влизане в сила, той може да отърве поне 3 години от престоя си зад решетките.

На 19 април се навършиха две години от смъртта на Милен Цветков. На тази дата през 2020 г. Кристиан Николов се заби с мощния си джип “Ауди Q7” в автомобила “Субару Форестър” на Цветков, спрял на червен светофар. Експерти доказаха, че в момента на удара “Ауди”-то се е движело с 98-99 км/ч при разрешена скорост от 50 км/ч.

Николов бе обвинен, че е причинил смъртта на журналиста при евентуален умисъл, тъй като е употребил три вида наркотици. За това обвинение Наказателният кодекс предвижда минимум 15 години затвор, а най-тежкото наказание е доживотен затвор. По време на заключителни пледоарии на 4 март т. г. пред първата инстанция - Софийски градски съд, големият въпрос бе дали смъртта на журналиста е причинена умишлено или по непредпазливост, както се квалифицират 99% от пътно-транспортните произшествия у нас.

“Разкайвам се за случилото се и моля за снизходителност. Когато разбрах, че човекът е починал, светът ми наистина свърши”, каза Кристиан Николов пред съда на 4 март т. г., когато получи 9 години затвор.

Прокуратурата и адвокатите на наследниците на Цветков бяха категорични, че следва да се признае евентуален умисъл, тъй като Николов е пълнолетен и вменяем и би следвало да разбира опасностите, но въпреки това е седнал зад волана, след употреба в комбинация на 3 вида наркотични вещества - канабис, амфетамин и кокаин.

Освен това е карал с превишена скорост, без да предприеме действия да спре в момент, в който на пътя пред него са се намирали много участници в движението - пешеходци и водачи на автомобили, което прави деянието му особено опасно. Съдът обаче не прие за доказано обвинението за умисъл и това доведе и до по-малкото наказание.

Плакат със снимка на загиналия Милен Цветков и надпис “Помнете”, венец и цветя бяха поставени на мястото на катастрофата, където той загина.  Снимка: Цветан Томчев

По време на делото бяха разбити защитните твърдения на Николов и адвокатите му, че е използвал успокоителни чай и паста за мазане на устни, съдържащи минимални количества активно вещество канабинол, каквото има в марихуаната.

Обяснението му за амфетамина и кокаина бе, че на рождения ден на приятелката му Симона е изпил чаша шот от ликьора “Йегермастер”, в който е имало сипани някакви примеси и от тях на другия ден му прилошало. Николов твърдеше, че не помни нищо няколко мига преди удара в колата на Цветков.

“Искането ни е съдът да признае, че Николов е катастрофирал в колата на Милен Цветков, с евентуален умисъл. В този случай има употреба на няколко наркотични вещества, превишение на скоростта посред бял ден, липсва опит да се избегне удара”, каза наскоро адвокатът на близките Меню Менков.

Жалби срещу присъдата на втора инстанция - Софийския апелативен съд, са подали частните обвинители Боян Цветков - син на журналиста, майка му Ивета Гоцова, както и дъщерята на Цветков Калина Цветкова.

На 10 март т. г. прокуратурата, която пред първа инстанция настояваше за 15 г. затвор, също внесе протест срещу присъдата. От държавното обвинение ще настояват апелативните магистрати да признаят Николов за виновен в извършване на умишлено престъпление.

От софийска градска прокуратурата считат, че от събраните доказателства се установява, че подсъдимият умишлено е причинил смърт­та на Милен Цветков, като е нарушил правилата за движение по пътищата, в следствие на което е предизвикал смъртоносната катастрофата. Тъй като Софийски градски съд още не е обявил мотивите си, доводите в протеста могат да бъдат допълнени след като това стане.

Близки на Милен Цветкова са недоволни също, че Кристиан може да излезе твърде рано от затвора. След присъдата от 4 март той остава под “домашен арест”, като от присъдата му се приспада и времето, през което е бил задържан в ареста, постанови съдът.

Той беше арестуван на 20 април 2020 г., непосредствено след катастрофата и остана в ареста близо година и половина. Домашният арест също се приспада при окончателна присъда, като два дни домашен арест се равняват на един ден лишаване от свобода.

Искат улица с неговото име

Улица “549” в София, на която се намира редакцията на телевизията, в която Милен Цветков работеше за последно, да носи неговото име. Идеята е на негови колеги журналисти. Започнала е и подписка и е внесено предложение в Столичния общински съвет. Идеята се подкрепя и от Районна администрация “Подуяне”.

Адвокат Надежда Ковачева: Не обжалваме срока на наказанието

Пуснахме жалба, която мотивирахме само върху умишлената форма на вина, която поддържаме, обясни Надежда Ковачева, адвокат на дъщерята на Милен Цветков - Калина. Шофьорът е извършил обществено опасно деяние, което е престъпно. Управлявал е след употреба на наркотични вещества и това е самостоятелен състав.

При това положение е осъзнавал, че може да причини и най-тежките последици. И след този интелектуален критерии, волевият критерий за нас също е налице като евентуален умисъл. Защото след като е ускорил от 40 км в час до 99 км в час за около 300 метра за 7 секунди, без да предприеме нито едно действие за предотвратяване на удара - да спре, да отбие в страни, да мине през свободна лента.

Това означава, че той е целял на всяка цена да премине бързо на червен сигнал през спрелите коли. Тази цел, която не е престъпна, тя е само нарушение на Закона за движение по пътищата, обаче е от такъв характер, че подсъдимият се е съгласявал с резултата, че удряйки се в спряла кола с 99 км в час може да причини смърт на водач, на пътници в автомобил, на всички хора, които са там.

За нас това е евентуален умисъл, защото е имал неправомерна цел, преследвал си я под въздействието на наркотиците. А не непредпазливата форма на вина самонадеяност. А при нея трябва да се обективират действия - да е отпуснал педала, да е намалил скоростта, да е отбил встрани.

Но това не означава, че наказанието трябва да се определи при особено тежък случай, защото деецът е оказал първа помощ, признава че е извършител на престъплението и вината си, не е осъждан, студент е. Не обжалваме присъдата в частта за наказанието, а се опитваме да обосновем, че този случай може да бъде прецедент за това кога едно ПТП е извършено при евентуален умисъл, категорична бе адвокат Ковачева.

#Милен Цветков #Кристиан Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »