Славчо Атанасов иска казусът със С. Македония да се реши с референдум

Славчо Атанасов иска казусът със С. Македония да се реши с референдум
A A+ A++ A

Екс депутатът, бивш кмет на Пловдив и правещ се на разбиращ от всичко (дори от футбол и фенска хулиганщина) - Славчо Атанасов, предлага решение за проблема със Северна Македония, който от няколко седмици клати управляващата коалиция в България. И то е национален референдум по въпроса за ветото, което България е наложила за приемането на югозападната ни съседка в Европейския съюз.  

Миналата седмица напрежението в правителството ескалира, след като от ИТН обвиниха публично премиера Кирил Петков, че е поел ангажимент българското вето да падне до края на френското председателство на ЕС през юни. Петков отрече и увери, че нищо по въпроса с членството на Северна Македония в ЕС няма да се случи без решение на българския парламент. Спекулациите обаче продължиха с довода, че Брюксел обвързва изплащането на средствата по Плана за възстановяване с позицията на София за членството на Северна Македония.

Премиерът има полезен ход и това е национален референдум за потвърждаване или отхвърляне на ветото ни за приемане на Република Северна Македония в ЕС, твърди Славчо Атанасов

„В последните два месеца вниманието на цял свят е насочено към войната в Украйна. Този конфликт ангажира трайно и нашето правителство, и цялото ни общество. Но бяха необходими само няколко непремерени думи на водещи политически лица в Република Северна Македония и вниманието на обществото ни се насочи отново към нашата югозападна съседка. Няма как да е иначе, тъй като всяко българско семейство е свързано с Македония или с люлка, или с гроб”, написа в социалните мрежи Славчо Атанасов. Според него при явния натиск от Европа и САЩ за промяна на българската позиция правителството трябва да се довери на гражданите и да обяви национален референдум по въпроса. „Нека народът пряко да реши. А той никога не греши”, пише още Славчо Атанасов.

#Славчо Атанасов #Северна Македония #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »