Прокуратурата прекрати делото за полицейския побой над студента Марчев

Прокуратурата прекрати делото за полицейския побой над студента Марчев
A A+ A++ A

Студентът Евгени Марчев е станал жертва на полицейско насилие по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г. Удряли са го четирима униформени, но кои са те не е ясно. Затова и разследването срещу четирима полицаи, обвинени за насилието зад колоните на Министерския съвет, трябва да бъде частично прекратено. Така накратко може да се обобщи постановлението на наблюдаващия прокурор от Софийската районна прокуратура Иван Иванов, издадено преди месец. Разследването продължава срещу пети полицай, обвинен през март т.г., че сам и в съучастие с трима други неустановени полицаи нанесъл лека телесна повреда, но не на Марчев, а на друг протестиращ младеж.

Четиримата полицаи бяха обвинени, че удряйки Марчев с ръце и крака, са нанесли лека телесна повреда на студента - сътресение на мозъка и други контузии. Прокуратурата обаче стига до извода, че четиримата не са били Марчев, а друг младеж. Адвокатът обаче обяснява, че боят е един и същ, т.е. няма нужда делото срещу четиримата да бъде прекратено, защото те няма как да получат нови обвинения за същото. От постановлението на прокурора, с което "Сега" се запозна, се вижда, че той тепърва ще събира още доказателства и ще мисли дали да повдига обвинения за побоя зад колоните на МС.

От постановлението се разбира още, че в боя зад колоните са участвали 16 полицаи, а пострадалите са 8. Марчев е бит от четирима, които за прокуратурата са само "униформен служител", означени като №11, №6, №12 и №13. Самоличността на тези полицейски служетели не е установена, няма дори индиции кои биха могли да са те, пише прокурор Иванов в постановлението си.

Адвокатът на Марчев, Полина Велчева, каза пред "Сега", че постановлението е обжалвано пред Софийския районен съд и се чака неговото произнасяне. Велчева настоява магистратите да отменят частичното прекратяване като сочи пред съда редица нарушения на прокуратурата. 

Велчева припомни, че разследването за побоя зад колоните е образувано през август 2020 г. През декември 2020 г. Марчев е конституиран като пострадал и разпитан от прокуратурата. Тогава адвокат Велчева е поискала на нея и клиента й да бъдат предявени и материалите по разследването. Това не е сторено и до днес и Марчев и защитата му не са запознати със събраните от прокуратурата доказателства.

Първите четирима полицаи са обвинени по спешност едва през август 2021 г., когато записите от охранителните камери на НСО, разкриващи бруталното отношение на полицаите към задържаните по време на протеста, видяха бял свят чрез специалната парламентарна комисия, разследваща насилието.

Според адвокат Велчева от 15 август 2021 г. четиримата обвинени полицейските служители е следвало да бъдат отстранени от работа, тъй като Законът за МВР изисква срещу органите на реда да няма повдигнати обвинения. И до днес обаче няма данни разследващите да са предявили обвиненията на полицаите. Заради съмненията, че те продължават да изпълняват полицейските си функции въпреки висящото дело, Велчева е сезирала и вътрешния министър Бойко Рашков.

ГЛЕДНА ТОЧКА

За един от полицаите от събитията под колоните е известно, че бе подслонен от главния прокурор Иван Гешев в бюрото по защита, докато то беше на прякото му подчинение. След това бюрото премина към Министерството на правосъдието и Андон Андонов беше уволнен от там, като в момента обжалва уволнението си. Преди това Андонов обжалва и дисциплинарното си наказание, наложено му от МВР през август 2020 г. - забрана за повишение за срок от 2 години. Един от свидетелите по това дело, друг полицай - началник на отдел "Специализирани сили", уверява съда под страх от наказателна отговорност за лъжесвидетелстване, че бой не е имало. Затова и Велчева сезира прокуратурата да провери дали този полицай - М. С., е лъжесвидетелствал. Прокуратурата отказва да образува разследване с мотив, че М.С. така е възприел ситуацията и това си е неговата гледна точка.

МЪЛЧАНИЕ

Въпреки всички клетви на главния прокурор Иван Гешев колко открита и прозрачна е прокуратурата, още от лятото на 2020 г. "Сега" опитва без резултат да получи информация по случая. За последен път въпроси бяха пратени на шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, както и на пресаташето й вчера. Нито една от двете не отговори нито на имейла, нито вдигна мобилния си телефон. Това е и обичайната им практика.

Отношението на Гешев към полицейското насилие по време на антиправителствените протести е сред основанията на правосъдния министър Надежда Йорданова да иска предсрочното му освобождаване от длъжност.

Източник: "Сега"

Снимка: Стоп кадър

#Евгени Марчев #прокуратура #прекратено дело

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »