Ликът на Елин Пелин украси фасадата на столично училище

Ликът на Елин Пелин украси фасадата на столично училище
A A+ A++ A

Ликът на Елин Пелин украси фасадата на 19 СУ „Елин Пелин“ в София. Поводът е 90-годишният юбилей на едноименното учебно заведение и 145 години от рождението на писателя.

Когато талантът срещне възможностите, се получава това. Стенописът с образа на Елин Пелин е дело на световноизвестния стрийт арт художник Станислав Трифонов - Насимо. 

„Идеята е на ръководството на училището.  Радваме се, че я осъществихме въпреки лошото време и сме горди, че това съвпадна с юбилея на училището и 145-ата годишнина от рождението на Елин Пелин“, заяви директорът на учебното заведение Клара Арабаджиева.

Пред училището се срещаме с внука на майстора на късия разказ. „Това е най-големият портрет на Елин Пелин в България в момента. Изключително горд и удовлетворен от цялата работа. Елин Пелин е поет, който не е двузначен, а еднозначен - винаги е любов“, заяви пред bTV внукът му Елин Иванов.

Работи на Насимо могат да бъдат видени във Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Китай и много други държави. Този стенопис се простира на 70-квадратни метра. Художникът казва, че изрисуването е отнело няколко дни.

„Самият той е бил много проницателен и е прозрял много неща за дълбините на душата и човека. Харесва ми самото му творчество. Реших да сложа лотос, защото той е символ на чистотата и на знанието и това е училище, откъдето трябва да изникват нови малки лотоси“, обясни Насимо.

При Елин Пелин от думите се раждат картини и истории, затова е наричан художникът на българското село. На 8 юли стават 145 години от рождението му.

#Елин Пелин #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »