Спортният министър влезе остро на шефа на плувната федерация

Спортният министър влезе остро на шефа на плувната федерация
A A+ A++ A

Отговор на Министър Василев във връзка с изказванията на председателя на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев в медиите:

"Днес станах свидетел на поредните опити за лъжливи внушения и опити за дискредитирането ми като министър на младежта и спорта и институцията, която ръководя. Естествено те отново са лъжливи и сега ще ги разсея.

Председателят на Българската федерация по плувни спортове (БФПС) Георги Аврамчев заяви в интервю, че в новата Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г. (Програмата) „има страшни аномалии и връща спорта години назад“. По подобие на г-жа Екатерина Дафовска, председател на Българската федерация по биатлон, той твърди, че във федерацията я „карат на мускули“ и че до 18 април „нито една федерация, БФПС със сигурност, не е получила и 1 стотинка“. За съжаление тук отново думите изпреварват мисълта.

В тази връзка искам да ви информирам следното:

През 2021 г. федерацията е получила средства в размер на 1 038 400 лв., а през 2022 г. са одобрени – 1 162 661 лв., което е с 124 261 лв. повече в сравнение с миналогодишния бюджет на сдружението по Програмата. Сумата е значително по-висока от това, което федерацията е получила и през 2019 г. – 848 800 лв. и 2020 г. – 966 805 лв. Към днешна дата БФПС вече има по сметката си, предоставена в ММС, финансови средства за първите 4 месеца на годината в размер на 216 635 лева по заявка на федерацията, които са наредени още на 15 април. Това важи и за още около 30 спортни федерации. Нещо повече - през 2022 г. 85% от федерациите ще разполагат с рекордни бюджети.

Относно твърденията на г-н Аврамчев, че „никога не се е случвало до края на април да няма нито една отпусната стотинка от министерството на спорта за подготовка, възстановяване и заплати на треньори и състезатели“, разяснявам следното:

Постановлението на МС, с което ММС може да разполага със средства за разплащане, е с дата 22.03.2022 г. Само за 3 седмици след това в ММС са извършени всички дейности, свързани с проектите на федерациите.

Трябва да е ясно на всички, че при сключването на договорите между ММС и българските спортни федерации по Програмата изцяло се спазва нормативната уредба и законите в Република България.

Българска федерация плувни спортове /БФПС/ е кандидатствала с проект с вх.№ 09-00-344/21.01.2022 г. по Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г. С допълнителни писма от 23.02., 02.03. и 09.03.2022г.по инициатива на федерацията са предоставени допълнителни документи и промени в проекта.

На 31.03.2022 г. в ММС постъпва писмо с вх. 09-00-1884 на Българска федерация плувни спортове относно промяна на финансовия план по Програмата, поради което се забавя подписването на договора. И всичко това се случва заради действия на самата федерация. Броени дни след това, на 06.04.2022 г. е подписан Договор 36-00-159/06.04.2022г./ между ММС и БФПС по Програмата.

Г-н Аврамчев би трябвало да е щастлив и доволен от действията, които държавата предприе за възстановяването на комплекс „Червено знаме“, както и от предстоящия основен ремонт на басейна в спортната палата, който е в ужасно състояние. Освен това бюджетът за спорт през 2022 наистина ще е двоен, но половината от този двоен бюджет ще е за подобряване или изграждане на спортна инфраструктура и по стечение на обстоятелствата плуването присъства и в двата проекта. Сигурно г-н Аврамчев си мисли, че всички средства в спорта трябва да са в спортните федерации, но се е объркал.

Усилията и желанието ми, които полагам за подобряването и разширяването на материалната база за плувни спортове, не трябва да се приемат враждебно от председателя на БФПС, а да бъдат оценени по достойнство, защото никой не е правил това до сега. В противен случай прозират целенасочени атаки и интереси, далеч от спорта и коректността, което няма да е в интерес на БФПС.

Силата е в истината!"

#плуване #Радостин Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"