Поскъпване: Вдигат билетчето във Варна

Поскъпване: Вдигат билетчето във Варна
A A+ A++ A

ената на билета за 60-минутно пътуване в градския транспорт във Варна може да се повиши и да стане 1,60 лв.

Предложението е на общинското предприятие ТАСРУД и то беше прието от транспортната комисия към общинския съветв морския град. Увеличение се предвижда и за 90-минутния билет, който да поскъпне от 1,50 на 2,40 лева, пише "Телегаф".

Билетът за 2-часово пътуване, който сега е на цена от 1,80 лв., се предвижда да отпадне. В продължение на 14 години билетът за градски транспорт във Варна беше 1 лв.

„Бързо променящата се икономическа ситуация, включително и повишаването на цената на горивата и енергоресурсите на местно ниво и в световен мащаб, увеличените разходите за заплати на персонала и др. налагат промяната в цената, заяви директор на ОП ТАСРУД, инж. Милко Лалев. Тази стъпка е тежка и трудна, но тя е необходима. Ако се отложи, това ще утежни още повече състоянието на „Градски транспорт“, допълни той.

Билетите за 60 и 90-минутно пътуване заемат най-голям дял, около 95,6% от продажбата на превозни документи. Цената на билета за целодневно пътуване се запазва 4 лв. Без промяна засега остават абонаментните карти, както и дотираните карти за ученици, студенти и пенсионери.

Новите цени на билетите получиха одобрението на транспортната комисия, но за да станат факт, трябва да бъдат приети и Общинския съвет, като предстоящата сесия е в сряда. 

Малко над 8,8 млн. лева са предвидени в бюджета на Община Варна за дофинансиране картите за градски транспорт за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания.

От общинския бюджет за дейност „Транспорт“ се финансират преференциалните карти, покриват се разходи за превоз на трудноподвижни хора и се отделят средства за компенсация към превозвачите за издадени карти през предходната година.

Най-много средства - 5,1 млн.  лева общината е предвидила за доплащане на пенсионерските карти. Над 2,1 млн. лева са заделени за абонаментни карти за учащите.  За пътуванията на хората с увреждания общината е заделила над 1,1 млн. лева.

Снимка: Стоп кадър/БНТ

#Варна #поскъпване #цена на билетчето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"