Какво повеляват обичаите на Лазаровден

Какво повеляват обичаите на Лазаровден
A A+ A++ A

Лазаровден (16 април) и Цветница (наричана още Връбница - 17 април) започва последната седмица от Великия великденски пост. В народния фолклор двата празника (в съботата и в неделята) преди Възкресението са неразривно свързани като обредност и поверия.

Задушница

На Лазаровден се откъсват върбовите клонки, които ще бъдат осветени на следващия ден. Според вярванията в Североизточна България на Връбница "Господ разпуска, пуща душите на умрелите". За да засвидетелстват почитта си към тях хората на много места в България устройват т. нар. Лазарска задушница. Тя се прави в навечерието на Лазаровден (а на някои места и на следващия ден), когато жените ходят на гробищата, прекадяват и преливат с вино гробовете на своите близки и раздават за душите им „Рангелов кравай“ и варено жито. Наред с това се пали огън върху гробовете. Уникалният в световен план обичай се нарича “греене на покойниците”.

В петъчната вечер (или на Лазаровден) всяка стопанка раздава в селото малки просфорки, съобразно с броя на починалите, но винаги нечетно число.

Снимка: Агрозона.бг

#Лазаровден #традиции #обичаи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"