Мисис Бургас 2018 с личен пример за кръводаряване

Мисис Бургас 2018 с личен пример за кръводаряване
A A+ A++ A

Вержиния Иванова, носителка на титлата "Мисис Бургас 2018", даде старт на кръводарителската акция на УМБАЛ Бургас. Всяка година на големия християнски празник Цветница центровете по кръводаряване в страната организират инициативата съвместно с Българския червен кръст и Българската православна църква.

Тази неделя, 17 април, от 8 до 16 ч. в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас дежурен екип ще очаква всички бургазлии и гости на града, които спазват традицията да даряват кръв на Цветница, или са решили да го направят за първи път.

Освен, че трябва да бъдат здрави и на възраст от 18 до 65 г., важно изискване към дарителите е да не са пътували в чужбина в последните 28 дни. Мярката е въведена по време на ковид-пандемията и все още не е отменена.

След като стана носител на титлата "Мисис Бургас", Вержиния Иванова прие за своя мисия популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване чрез личен пример. Надява се да вдъхнови много последователи, защото кръвта заместител няма - единственият начин да бъде спасен животът на нуждаещ се от кръвопреливане е друг човек да дари от своята кръв.

А ако има много дарители, няма да се налага близки и роднини да търсят кръводарители по спешност. Като финансов директор на първата частна многопрофилна болница в Бургас тя много пъти е била свидетел на подобни ситуации.

Освен огромното удовлетворение, че помагаш на изпаднал в беда, за кръводарителя има и други ползи. Кръводаряването е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки, подобрява защитните сили на организма, подмладява, намалява риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Всеки кръводарител има право на два дни платен отпуск, както и достъп до изследванията на дарената кръв за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

#кръводаряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »