Рашков: Цялото общество тъне в прокурорска мъгла

Рашков: Цялото общество тъне в прокурорска мъгла
A A+ A++ A

Цялото общество тъне в прокурорска мъгла, в която безотговорността се шири до граници, до които нямаме представа. Никой не може да упражни контрол. Така вътрешният министър Бойко Рашков коментира 116-те преписки и дела, за които МВР няма данни, след като са отишли в прокуратурата.

„Предполагам главният прокурор няма да остане безучастен и ще каже: „Ето, посягат на независимостта на българската прокуратура”. Това е позицията. Ние не казваме какво решение да вземе обвинението, но цялото общество иска да има решение - такова няма”, обясни силовият министър.

„Публикувахме още 15 случая за организирани престъпни групи, които не се движат. И то не от вчера, а от преди 4 години. И се питаме - тези групи са на свобода, те действат, работят на територията на страната и тъй като няма актове - нито на прокуратура, нито на съд, влезли в сила, те са свободни на практика, нищо не им пречи да продължават да се занимават с престъпна дейност. Това е изключително тревожно. Ние сме безпомощни да направим, каквото и да е било”, предупреди той.

Рашков обясни, че вместо да чакат някой да се произнесе, „който очевидно не желае”, предлагат промени в НПК, така че МВР да разследва и да не се блокира разследващата функция на държавата.

„Те я блокират на практика. Да не говорим, че като изпратим един материал от проверка, те си го слагат някъде в чекмеджетата, ние не знаем какво става”, добави още той.

„Това, че някой дава през ден, през два брифинг какво са разкрили, от коридорите на съдебната палата, няма нищо общо с това кой разследва в нашата страна. Прокуратурата участва в разследването, но кабинетно. На терена е друг - служителите на МВР”, уточни министърът. 

#Рашков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »