Денков: Матурите ще са лесни за децата, които могат да мислят

Денков: Матурите ще са лесни за децата, които могат да мислят
A A+ A++ A

Учебната година ще започне на 15 септември с нова учебна програма, съобщи министърът

Целта на по-големия брой въпроси с открит отговор на матурите тази година е да се представят по-добре децата, които могат да мислят и да се изразяват, а не тези, които наизустяват или които отгатват отговора на тото, каза министърът на образованието Николай Денков по БНТ.

Тази година е първият випуск, който завършва 12-и клас по новия Закон за училищното образование и въпросите с отворени отговори на изпитния текст ще бъдат общо 18 на брой, т. е. с 8 повече от досегашните матури. С избираем отговор измежду няколко посочени варианта ще бъдат само 22.

Има и нова система за оценяване, която, според министъра е много прецизна. Той обясни идеята за промяна на скалата за оценяване, според която вече ще се изисква минимум 30 точки от зрелостника, за да изкара изпита с тройка.

"Идеята е ясна. За да изкарате тройка, трябва да кажете - познавам поне една трета от материала. Надявам се експертите да се съобразят с тази промяна, промяната няма да е шокова и ще балансират задачите. За мен не е нормално да завършват средно образование хора, които не разбират 75% от материала, който трябва да знаят", каза Николай Денков.

Той поясни, че матурите ще са балансирани, така че децата да са мотивирани. Никой не иска масово двойки, каза министърът.

Относно предстоящите промени в програмите и учебниците

Тази учебна година ще стартира на 15 септември. Дискусията за следващите учебни години продължава - например да започва от 7-8 септември, засега се отказахме от 1 септември, съобщи Николай Денков.

За новата учебна година ще са готови и нови учебни програми, в момента те се преразглеждат, както и учебниците, но за тяхната промяна ще е необходимо повече време.

Досега контролът е бил следният - това пише в програмата и се гледа има ли го в учебника и авторите могат да трупат отгоре в пъти материал, който не е заложен в програмата. Министерството на образованието и науката ще прегледа програмите и което е академично излишно и не съответства на възрастовата група ще бъде изчистено. Оттам нататък изискванията към базовите учебници ще са следните: трябва да следват стриктно програмата. Индивидуалността на учениците ще се компенсира с учебните пособия, за които може да има базов избор, обясни министърът.

Децата могат да учат онлайн до 30 учебни дни извън епидемичната обстановка

Епидемията приключи. Заболеваемостта сред децата по данни на Министерството на образованието и науката, спрямо пика в началото на февруари, е паднала сто пъти. Ние сме в ситуация, в която не сме били от средата на август миналата година. Целта е децата да са обратно в училище, за да се възстанови максимално бързо нормалния ритъм на образование, каза още Николай Денков.

Той заяви, че тестовете, които са останали, са на разположение за следващата вълна, която се очаква и която никой не знае колко тежка ще бъде и колко време ще продължи.

Според министъра по закон родителите имат право децата им да учат онлайн до 30 учебни дни извън епидемичната обстановка. Но трябва да е ясно, че тази норма е създадена като извънредна и трябва да има уважителни причини. Смята, че има неубедителни аргументите от родители, които спират децата си от училище, когато има случай в семейство с ТЕЛК.

"Заболеваемостта е изключително ниска - на моите графики е на нулата, което означава, че сме в ситуация, която трябва да използваме максимално за образованието на децата", категоричен е министърът.

#Денков #учебна година

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »