Фалшива новина е, че руски граждани разпродават на безценица имотите си в България

Фалшива новина е, че руски граждани разпродават на безценица имотите си в България
A A+ A++ A

Фалшива новина е, че руски граждани разпродават на безценица имотите си в България заради войната в Украйна, предава БНР.

Сделките с недвижима собственост на руските граждани у нас са напълно спрени. Причината е в забраната за банкови преводи към Русия, както и трансфера от руски към банкови сметки в България. Трайна тенденция обаче е руските граждани да се изтеглят от страната ни, която започна след 2014 година. 

По Южното Черноморие руските граждани, които накупиха недвижима собственост през последните 20 години, са хиляди. Само в Поморие по време на строителния бум през 2003-2004 година имаше продадени над 6 хиляди жилища от типа „ваканционен имот“, а руските граждани надхвърлиха 15 хиляди. Така се появи и квартал, населен основно от руски туристи, който поморийци кръстиха „Малката Москва“. 

След анексирането на Крим и призива на Владимир Путин държавните служители да се въздържат от закупуването на имоти в България, започна и първата вълна на разпродажба на руски апартаменти по морето. След това тенденцията нарасна с кризата около пандемията, инфлацията и срива на руската рубла. За руските граждани животът в България се оказа скъп и те продължиха да се изтеглят от страната ни. 

С началото на войната в Украйна и санкциите, които бяха наложени на Русия, разпродаването на руските апартаменти по морето е напълно спряло. Все едно беше вдигната ръчна спирачка, казаха Румяна Георгиева, собственик на една от големите фирми за недвижими имоти в Бургас, както и Христина Мандаджиева, мениджър на офиса в Поморие на също една от най-големите фирми за покупко-продажба на имоти.

Руските граждани разпродават имотите си в България по икономически, а не по политически причини. В момента квартал „Малката Русия“ в Поморие пустее. Дали това лято ще дойдат отново руските собственици на апартаменти там, не е ясно. 

Според Института за анализи и оценки в туризма близо 50 хиляди руски граждани се очаква да посетят България през летния туристически сезон. Те ще пристигнат с полети през Истанбул, Дубай или Белград. От Института обаче правят справка, че в годините преди пандемията страната ни са посещавали над 550 хиляди руски граждани, което показва, че има огромен спад.

Снимка: е-burgas.com

На снимката: кварталът в Поморие, наречен "Малката Руия"

Трудно е да се прогнозира дали ще продължи тенденцията за разпродажба на руските апартаменти по морето.

#руски граждани #имоти #фалшива новина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »