Всеки пенсионер ще получи добавка за Великден, целта е 500 лева мин. пенсия

Всеки пенсионер ще получи добавка за Великден, целта е 500 лева мин. пенсия
A A+ A++ A

Всички пенсионери ще могат да получат великденски добавки независимо от пенсията, която получават. Това каза Вяра Емилова, секретар на ПГ на БСП и член на социалната комисия в Народното събрание, пред Радио „Фокус“. По думите й през последните години не са изплащани великденски добавки, ако са изплащани, те са били в размер до 50 лева, а в момента размерът е до 70 лева.

Вяра Емилова е отправила питане към социалния министър Георги Гьоков, за да се обясни на хората как точно ще бъдат актуализирани пенсиите.

„Важно е и за него, и за цялото министерство хората да не получат по-малко пари. В момента се работи по няколко варианта за преизчисление на пенсиите според различните показатели във формулата. Когато започне да се разглежда бюджетът, ще бъдат предложени варианти, които ще се обсъдят. Искането на министерството е хората да не получават по-малко пенсии отколкото в момента след като бъде махната добавката от 60 лева. За този месец, за април, сметката, която е – 370 минимална пенсия, плюс 60 лева Ковид добавка, плюс 70 великденска добавка, това означава, че най-ниските пенсии ще бъдат около 500 лева. Но с обсъждането на новия бюджет ще се търсят варианти пенсиите да бъдат актуализирани и пенсионерите да не получат по-малко пари. Страшно е това, което се случва в момента на пазара на цените и трябва да подсигурим сигурност на нашите родители за достоен живот. Най-малкото с пенсиите можем да направим това“, посочи тя.

Емилова допълни, че в най-кратки срокове ще трябва да започне актуализацията на бюджета, за да може той да отговаря на изискванията на обществото.

#пенсия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"