4 нидерландски изтребителя кацнаха в авиобаза "Граф Игнатиево"

4 нидерландски изтребителя кацнаха в авиобаза "Граф Игнатиево"
A A+ A++ A

Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия предислоцираха днес в авиобаза "Граф Игнатиево" 4 самолета F-35. Те ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските ВВС до 31 май 2022 г., съобщават от Министерството на отбраната. 

Нидерландските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS). Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Министерският съвет със свое решение от 8 март 2022 г. разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Нидерландия. При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство (Air Policing) българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

Участието на личен състав и техника от българските военновъздушни сили в съвместните операции по Air Policing доказва способностите на бойната авиация на България да действа интегрирано със силите на съюзническите държави за гарантиране на въздушната сигурност на страните от Източния фланг на Алианса.

Решения за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа бяха взети от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на срещите на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. Едно от тези решения е усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от Източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип. Българските военновъздушни сили  са изпълнявали съвместно задачи по Air Policing през 2014 г. и 2016 г. със сили и средства от ВВС на САЩ,  през 2017 г. - със сили и средства от ВВС на Република Италия и през 2022 г. - със сили и средства от ВВС на Кралство Испания. От 2012 г. до сега българските ВВС са изпълнили и значителен брой презгранични операции съвместно с ВВС на Гърция и Румъния.

#нидерландски изтребители #Граф Игнатиево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »