217400 статии       |       476 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85968| EUR 1.95583| GBP 2.2621|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Цацаров вече е шеф във върховната прокуратура

5 април 2022, вторник / 16:14; Коментари: 0
Send to Kindle
Цацаров вече е шеф във върховната прокуратура

Бившият председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, който след оставката си от КПКОНПИ се върна във върховната прокуратура, вече е шеф на отдел там, който, изглежда, специално е направен за него. Това се разбира от отговори на прокуратурата до "Сега" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). "Сега" опита да получи данните и през пресслужбата на прокуратурата, която би трябвало да отговаря на журналистически запитвания. След като близо седмица отговори нямаше обаче, беше използван ЗДОИ.

Прокуратурата обяснява, че Цацаров, който бе възстановен в редиците й от 1 март, в момента завежда отдел девети - "Нормативен анализ". Този отдел бе създаден съвсем скоро - на 16 март главният прокурор Иван Гешев поиска да бъде увеличен щатът на Върховната касационна прокуратура, за да бъде създаден отдел 09. "Сега" попита и колко преписки са разпределени на Цацаров и каква е средната натовареност в отдела, в който работи. На тези въпроси прокуратурата не отговаря. Обяснението е, че върховните прокуратури са изключени от правилата за измерването на натовареността на магистратите и затова тя не се изчислява и прокуратурата обективно няма данни за тях данни. Обяснява се обаче каква е спецификата на работата на отдела на Цацаров - координиране участието на прокуратурата в междуведомствени работни групи по изготвяне на проекти на нормативни актове чрез участие в работата им, изготвяне на мнения и становища по проекти за нормативни актове, изготвяне на проекти за искания до Конституционния съд и становища по конституционни дела и т.н.

ЗАВРЪЩАНЕ

На 1 март Цацаров се върна в прокуратурата, която оглавяваше 7 години, преди да бъде избран за шеф на КПКОНПИ. Той подаде оставка от антикорупционната комисия, за която управляващата коалиция планира мащабни промени. Реформата, заявена от изпълнителната власт, включваше и отстраняването на Цацаров. Ден след като той обяви оставката си, ДАНС му отне допуска до класифицирана информация. През февруари обаче Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата почистиха Цацаров от скандала с отнетия допуск.
 

ПЛАНОВЕ

Подготвя се командироването на Сотир Цацаров в Международния наказателен съд в Хага, за да помага при започналото разследване от прокурора на МНС на руската агресия в Украйна. Това казаха пред "Сега" високопоставен източник от изпълнителната власт. Според източникът на "Сега" Цацаров ще бъде пратен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Пред "24 часа" Цацаров отрича, че се готви заминаването му и нарича това фалшива новина и дезинформация.

Вече бе обявено, че Министерството на правосъдието инициира създаване на координационен механизъм за събиране и изпращане на информация и материали, които да подпомагат разследването. А България е сред страните, които се ангажираха "да положат всички необходими усилия, за да обмислят увеличаване на подкрепата си за МНС, както финансово, така и по отношение на човешките ресурси".

В искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за уволнението на главния прокурор Иван Гешев е отделено място и на програмата за сътрудничество с руската прокуратурата (в ЕС такава има само още Унгария). Близкото сътрудничество и черпене на челен опит, започнато от Сотир Цацаров, продължава и при Гешев. И това буди безпокойство като се има предвид какви са действията на днешната руска прокуратура и пренебрежителното й отношение към правата на човека, пише още в искането на Йорданова.

"Сега" чака отговори от Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет и прокуратурата дали се предвижда командироването на някого в Хага, по каква процедура ще се случи командировката и на какви критерии трябва да отговаря въпросният човек.

Източник: "Сега"

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: