Откриха процедура за предсрочно отстраняване на Гешев

Откриха процедура за предсрочно отстраняване на Гешев
A A+ A++ A

Членовете на ВСС единодушно откриха процедура за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. 17 от членовете на Съвета гласуваха „за“, никой не се обяви „против“. Нямаше и въздържали се.

Различните основания по същество ще се разглеждат следващия вторник от 9.30 часа, съобщи Нова телевизия.

Пленумът на ВСС разгледа допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за отстраняване на Гешев. И реши, че са частично недопустими три от основанията. Става въпрос за частта им, касаеща действия и бездействия на Иван Гешев преди встъпването му в длъжност като главен прокурор. Останалите пет са определени за допустими и редовни. Частично недопустимите основания подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

По време на дебата главният прокурор Иван Гешев каза, че с искането се разкрива личното мнение на министъра на правосъдието към главния прокурор. Той заговори за разделението на властите. Гешев заяви, че не би си позволил да дава препоръки на някой от изпълнителната власт, за да не нарушава разделението. „В предложението почти няма описание на действия и бездействия, извършени от моя страна лично“, каза още Гешев, цитиран от БГНЕС. Главният прокурор заяви, че няма никакви притеснения и не вижда юридически аргументи.

В началото на заседанието пред сградата на ВСС имаше протест на гражданско сдружение БОЕЦ срещу Гешев. Преди заседанието той подчерта, че предложението на Надежда Йорданова е политическо. А тя отговори, че осъществява правомощията си по Конституция.

 

#Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »