След протеста в Лозен, компанията: Опасяваме се, че хората са жертва на тенденциозни слухове

След протеста в Лозен, компанията: Опасяваме се, че хората са жертва на тенденциозни слухове
A A+ A++ A

Био-технологичната компания „Насекомо“ надлежно е преминала през всички етапи на Оценка на риска върху здравето и върху околната среда. Всички те недвусмислено показват, че проектът за демо-производствен център на „Насекомо“ не носи риск за здравето на хората и няма риск за замърсяване на околната среда. „Твърденията, че има спряна процедура по ОВОС са подвеждащи, защото „Насекомо“ на практика е преминала тази процедура и тя дори е завършена на етапа, който констатира, че проектът няма нужда от преминаване на следващ етап от процедурата по ОВОС“ подчертават от „Насекомо“ и добавят: „Нашата дейност е щадяща природата и напълно безотпадна“. 

Компанията е постоянен обект на проверки от всички възможни институции, подтикнати от поредица писмени оплаквания. Резултатите от всяка една проверка, обаче, показват липса на основание за подадените сигнали.  Въпреки това, за успокоение на населението, „Насекомо“ се ангажира с предложение към сдружението и към всички, готови на двустранен диалог, да се създаде общ мониторингов комитет. Компанията заявява готовността си да монтира уреди за измерване на чистотата на въздуха в селото и на място до демо-центъра, когато центърът започне работа.

„В началото приемахме оплакванията като логично опасение на хората от новото и непознатото. Нашата индустрия е в съвсем начален етап. Компаниите като нашата са все още единици в цяла Европа и затова разглеждахме като нормална реакцията на хората от Елин Пелин и Лозен. Разбирахме, че  е необходимо време, за да преодолеят недоверчивостта към факта, че Но след месеци, изпълнени със срещи, образователни инициативи и поредици от дни с отворени врати, едни и същи хора, които лично от нас са запознати с детайлите на работа ни и спецификата на насекомите, с които  работим, продължават да разпространяват тенденциозни слухове и да плашат хората с измислици“, споделя Камен Василев, технически директор в компанията. От „Насекомо“ се опасяват, че зад негативната кампания стоят нелоялни мотиви.   

Днес сдружение „Развитие за Лозен“ организира поредния протест срещу бъдещото демо-производство на компанията, планирано да се случва зад индустриалната зона на село Лозен, на около километър от най-близките битови сгради. Въпреки това, активистите на сдружението и кметът на селото твърдят, че производството се намира в населеното място. Преди дни кметът Георги Младенов обяви пред национални медии, че „миризмите се разнасят“ из селото и имало „изпускане на насекоми“, въпреки че все още няма никаква производствена дейност в сградата край Лозен. От „Насекомо“ определят като недопустими негови изказвания мухата Черен войник, с която компанията работи. Тази муха няма общо с позната домашна муха, не се храни и затова не пренася зарази, има кратък живот от 4 дни. Няма как да „насели околностите и мазетата на хората“, както се твърди.

Предприятието, което изграждаме в индустриалната зона на село Лозен ще представлява научно-изследователски център. В него основно ще разработваме технологии за роботизираноотглеждане на насекоми, и с демонстрационна цел ще въведем нискообемно производство на протеин от насекоми за фуражната индустрия“ обяснява съоснователят на компанията Ксавие Марсенак и допълва: „Сградата край село Лозен ще представлява нашата световна административна централа“.

На пресконференция в петък био-технологичният старт-ъп сподели и резултатите от представително социологическо проучване сред 600 респондента,  проведено в началото на тази година чрез лични интервюта от агенция ТРЕНД. Като най-голям риск за развитието на Лозен анкетираните посочват опасността от презастрояване на селото (51%). Качеството на въздуха заради отоплението на твърди горива заема второ място в класацията на рисковете за Лозен (11%), а опасността от повишаване на нивото на безработицата е оценено почти със същата тежест (10%). Дейността на фермата за ларви се смята за рискова едва от 1% от жителите на Лозен.

Според 64% от участниците Лозен в най-голяма степен се нуждае от канализационна система. За да стане по-добро място за живеене, в селото трябва да се реорганизира събирането на отпадъците (47%) и да се облагородят пешеходните зони (29 %). Жителите на Лозен мечтаят за по-добър медицински център (24%) и се нуждаят от подмяна на старите отоплителни печки (22%) за по-чист въздух.

#Лозен #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »